Morgan Stanley: Yuan 10 yıl içinde en büyük 3. rezerv para olabilir

Morgan Stanley analistlerinin raporunda yuanın 10 yıl içerisinde dünyadaki en büyük üçüncü rezerv para olabileceği belirtildi. Çin hükümeti yıllardan beri renminbi olarak da bilinen yuanın uluslararası kullanımını artırmaya çalışıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Morgan Stanley analistlerinin Cuma günkü raporunda Çin piyasalarına yönelik artan yabancı yatırımların yuanın kullanımını artırabileceği ve yuanın, dolar ile euronun ardından dünyanın en büyük üçüncü rezerv parası haline gelebileceği belirtildi.

Çin hükümeti yıllardan beri renminbi olarak da bilinen yuanın uluslararası kullanımını artırmaya çalışıyor.

Mevcut durumda yuanın küresel Döviz varlıklarının yaklaşık yüzde 2'sini oluşturduğu belirtilen rapora göre söz konusu oran 2030 yılına kadar yüzde 5 - yüzde 10 aralığına yükselerek Japon Yeni ve İngiliz Sterlini'ni geçebilir.

Söz konusu tahmin bankanın Şubat 2019'daki raporunda da yer almıştı. O zamandan bu yana geçen on sekiz ayda, Çin hükümeti daha faza finansal kurumun iç piyasaya girmesi için çabalarına hız verdi.

Morgan Stanley'e göre yatırım portföy girişleri toplam 3 trilyon dolar ile gelecek on yılda doğrudan yabancı yatırımlardan daha önemli bir hale gelecek.

Raporda, "Özel ve rezerv yöneticilerinin 2020 yılında Çin'e toplam portföy girişlerinin art arda üçüncü yılda da 150 milyar dolardan fazla olmasını bekliyoruz. Bu da dönüşümün yaklaştığını gösteriyor. Yıllık giriş 2021 - 2030 arasında 200 - 300 milyar dolara ulaşabilir." dendi.

Bu yatırımlarla birlikte daha fazla küresel varlık uluslararası seviyede ilgi çekme konusunda zorluk yaşayan yuan cinsinden tutulacak. Geleneksel olarak kur üzerindeki sıkı kontrolünü elden bırakmayan Çin hükümeti, yüksek miktarda sermayenin ülkeyi terketmesinin de önünü kesiyor.

Ancak 2015 yılında Uluslararası Para Fonu (IMF) siyasi önem taşıyan bir adım atarak, Ekim 2016'da yuanı özel çekme hakkı (SDR) olarak bilinen majör rezerv paraları sepetine ekledi.

Morgan Stanley yuanın 2021'in sonuna kadar büyük bir ihtimalle dolar karşısında6.6 seviyesine kadar güçleneceğini düşünüyor.

 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar