MSCI'nin Türkiye kararı ne anlama geliyor?

MSCI Inc. tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin gelişen piyasalar endeksinden çıkartılabileceği ve "öncü gelişen piyasa" ya da "ayrık" kategorisine indirilebileceği belirtildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

MSCI Inc. tarafından yapılan açıklamada 2020 sınıflandırma değerlendirmesinde Türkiye'nin gelişen piyasa statüsünün gözden geçirilebileceği ve "öncü gelişen piyasa" ya da "ayrık" kategorisine indirilebileceği belirtildi.

Kurum, MSCI Turkey Endeksi'ndeki hisse senetlerinin de, açığa satış ve hisse borçlanma yasaklarının erişimi baskılaması durumunda gelecek aylarda yeniden sınıflandırma için analiz edilebileceğini belirtti. Buna göre Türkiye gelişen piyasalardan öncü gelişen piyasalar ya da ayrık piyasa kategorisine indirilebilir.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Onurcan Bal, Bloomberg HT’de Yatırım Kulübü’ne yaptığı değerlendirmede söz konusu gelişmenin görece negatif bir haber olduğunu, ancak MSCI’nın genel endeksleri içerisinde Türk varlıklarının ağırlığının düşük olduğunu belirterek, "Bu nedenle etkisini sınırlı görüyoruz.” dedi.

“MSCI’nın uyarısı önemli”

Yabancı fonların Borsa İstanbul’da pozisyon aldıklarında ağırlıklı olarak bankacılık sektöründe pozisyonlandıklarını hatırlatan Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli, “(Fonlar) Açığa satışı hedge amaçlı kullanıyorlar. Bunun kullanımı kalktı, pozisyon alındığında hedge etmek çok zorlaştı, hatta hedge edilemiyor.” diye görüş bildirdi.

Açığa satışın sağlıklı fiyat oluşumu için gerekli olduğunu belirten Gümülcineli, “Aksi halde balon diye tabir edilen hisse fiyatlamaları oluşabiliyor ki son dönemde biz buna Borsa İstanbul’da BIST 30 dışında sık rastladık.” dedi ve MSCI’nın uyarısının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar