O hissede ‘AL’ tavsiyesi

İş Yatırım’ın hazırladığı günlük bültende Soda Sanayii hissesi için al tavsiyesi verildi. İş Yatırım’ın konuyla ilgili Soda Sanayi hisse değerlendirmesinde şu bilgilere yer verildi; Soda Sanayi geçtiğimiz günlerde açıkladığı doğal Soda üretimi yatırım ile alakalı bazı detaylar paylaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İş Yatırım’ın konuyla ilgili Soda Sanayi hisse değerlendirmesinde şu bilgilere yer verildi;

Soda Sanayi geçtiğimiz günlerde açıkladığı doğal Soda üretimi yatırım ile alakalı bazı detaylar paylaştı.

Yatırım Tutarı: Toplam yatırım tutarının yaklaşık 2 milyar dolar seviyesine yakın olması beklenmektedir. Bu tutarın ortaklarca %20 sermaye- %80 kredi ile eşit miktarda finanse edilmesi öngörülmektedir. Muhtemel kredinin koşullarının bu yatırım döneminde geri ödemesiz, ancak üretime geçtikten sonra 10+ yılda geri ödemeli olacak şekilde oluşturulması hedeflenmektedir. 2019-2021 dönemindeki yatırım tutarı ise son derece düşük olup, yatırımın yasal izin süreçleri ile ilgili olacağından, sermaye ile finanse edilmesi planlanmaktadır.

Beklenen Ciro, FAVÖK Etkisi: 2024 yılı içerisinde üretimin başlamasıyla, nakit ve ciro yaratması planlanan bu yatırımdan Soda’nın payı olacak 1.25 milyon ton doğal soda ve 100bin ton sodyum bikarbonatın ABD pazarının yanı sıra yakın coğrafyalara ihracatı planlanmaktadır.

Fiyatların yükselme beklentisine rağmen, konservatif olarak cari soda fiyatları ile hesaplandığında yatırımın 300mn dolar ciro katkısı sağlaması beklenmektedir. FAVÖK marjının ise mevcut Soda külü operasyonlarından 250-300 baz puan fazla olması beklenilmektedir.

(Tahmini %27-%28 arası FAVÖK marjı). Soda yatırımın iç karlılık oranının %13-15, geri ödeme süresinin de 6-7 yıl aralıklarında olmasını öngörmektedir.

Özellikle 2019-2021 döneminde yatırım tutarının çok düşük olması nedeniyle, Soda kar dağıtım politikasında bir değişiklik beklememekte.

Genel olarak, değişmeyecek temettü politikası, dolar bazında beklenen %13-%15 iç verim oranını ve uzun dönemli, bir süre geri ödemesiz proje finansmanı beklentilerini olumlu olarak değerlendiriyoruz.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Şirket Haberleri
Yorumlar