O hissede hedef fiyatını belirledi

İntegral Yatırım, Deva için hedef fiyatını 17,50 TL olarak belirledi. Değerlendirmede, 'Yılın ilk altı ayında DEVA 52.7 milyon TL kur farkı geliri elde etti' denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Deva Holding (DEVA) 2C20’de 123.3 milyon TL net kar açıkladı. Net kar rakamı yıllık %70 yükselirken, çeyreklik %24 geriledi. Net kardaki artışta en önemli etkenler kur farkı geliri, finansman giderlerinin daha az olması ve cirodaki sınırlı artış etkili oldu. Şirket 2C20’de

19 milyon TL kur farkı geliri elde etti. (2C19: 3.2 milyon TL idi). Yılın 6 aylık bölümünde net kar %108 artışla 285 milyon TL seviyesinde oluştu.

FAVÖK karı 2C20’de 143 milyon TL olurken, yıllık %15 arttı,  çeyreklik %15 geriledi. FAVÖK Marjı ise aynı dönemde 1 puan artışla yatay seyretti ve %35.2 oldu. Yılın ilk yarısında FAVÖK %42 arttı ve 310 milyon TL seviyesine ulaştı. FAVÖK Marjı yılın ilk yarısında 3  puan artışla %35 oldu.

Satış Gelirleri ve Satılan Ürünler  Satış gelirleri aynı dönemde  %12 arttı ve 404.5 milyon TL oldu. Yılın ilk yarısında ise satışlar %31 arttı ve 888 milyon TL seviyesine ulaştı. Şirket satışlarının %90’lık kısmı Beşeri ilaç grubundan geldi. Deva 578 milyon kutu ilaç  üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Yılın ilk yarısında kutu satışlar %9.6 düşerken, 69.9 milyon kutu ile %5.8 Pazar payı ile 2. Sırada yer aldı. 

TL satışlar ise %12 artarken, %3 Pazar payı ile 7.sırada yer aldı. TL satışlarda en büyük pay %19.1 ile Enfeksiyona karşı kullanılan  sistemik ilaçlar olurken bunu, %14.1 ile Beslenme Metabolizma, 13.9  ile Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve bağışıklık sistemi  düzenleyici ilaçlar oluşturdu. 

Cironun %51’ini 15 ürün oluşturdu. Bu ürünler sırasıyla  Rivelime, Amoklavin, Depores, Devit D3, Dikloron, Depores X, Candexil Plus, Madopar, Dilatrend, Desefin, Respiro, Cefaks, Azitro, Cezol ve Dodex  olarak belirtiliyor.

Düşük Borçluluk  Haziran itibari ile DEVA ‘nın 507.5 milyon TL net  borcu bulunuyor. Net Borç rakamında son iki yıldır artış yok. Net borç / FAVÖK oranı ise 0.9x ile oldukça düşük. Bu oran 2016 yılındaki 5.4x  seviyesinden bu yana sürekli düşüş eğiliminde. Oldukça olumlu. Cari  oran 1.95x ve likidite oranı 1.3x ile ideal üzeri seviyelerde  bulunuyor. DEVA için borç sorunundan bahsetmek mümkün değil. Ayrıca  net borçtaki azalmanın devam etmesi şirket değerine pozitif katkısı  bulunuyor.

Döviz Zengini  Döviz pozisyonuna bakarsak Haziran sonu itibari ile DEVA için net döviz pozisyon fazlası bulunuyor. 42 milyon $ ve 25  milyon ¬ döviz fazlasına sahip. Yılın ilk altı ayında DEVA 52.7 milyon TL kur farkı geliri elde etti.

Şirket geçen yıl aynı dönemde 19 milyon TL kur farkı yazmıştı. Döviz kurlarındaki yükseliş Şirket’e kur farkı geliri yaratıyor. Aynı şekilde döviz kurlarında oluşacak düşüş ise kur farkı zararı yazmasına neden olacak. Başka deyişle 6 aylık dönemde net kardaki atışta önemli bir kısım kur farkı geliri kaynaklı oldu. Net kar %108 artmasına karşılık, Esas Faaliyet Karının daha aşağıda %42  artmasının nedeni bu. 

Projeksiyon ve Değerleme DEVA için 2020 yılında %23 artışla 1.690 milyon TL satış geliri, %35 artışla 598 milyon TL FAVÖK bekliyorum. FAVÖK Marjı %35.4 seviyesinde oluşuyor. Şirket son on yılda satış gelirleri yıllık ortalama büyüme hızı %19 seviyelerinde oluştu.

Gelecek yıllarda da bu çizgisini sürdürmesini öngörmekteyim.  Şirket’in yaklaşık yıllık 240-260 milyon $ satış geliri yeteneği bulunuyor. DEVA FAVÖK Marjı 2019 yılında %32 oldu. 2020 yılında %35 seviyesinde çalışıyor. Bunlar oldukça yüksek ve iyi rakamlar. Ancak

2018 yılı ve öncesinde FAVÖK Marjları %26 ve daha aşağı seviyelerde  oluştu. Şirket için gelecek yıllarda %30.4 FAVÖK Marjının uzun vadede  sürdürülebileceği üzerine İNA Modelimi oluşturuyorum. Burası yumuşak  karın olabilir. Son iki yıldaki yüksek marjlar sürdürülebilir olmaz  ise yeniden %25 gibi seviyelere düşüş olursa İNA modelindeki fiyat çok  yüksek kalabilir. Bunu ilerleyen yıllarda izleyeceğiz. 

Şirket ayrıca teşviklerden faydalandığı için vergi geliri yazan  bir şirket. Efektif vergi etkisi firma nakit akışlarında pozitif katkı  sağlıyor. 

Kısa vadede ise piyasa çarpanlarına göre yüksek seviyede  bulunuyor. Geçmiş çeyreklere göre son iki çeyrektir fd/favök ve  fd/satış, pd/dd çarpanları çok yüksek noktalarda bulunuyor. 

Yukarıdaki beklentilere göre DEVA için İNA Modelimde 19TL değer  buluyorum. Fd/favök ve fd/satış piyasa çarpanlarına göre ise son beş  çeyrek ortalamaları dikkate alındığında ortalama 16TL buluyorum. %50

İNA ve %50 piyasa çarpanlarına ağırlık verirsek DEVA için 12 aylık  ortalama hedef fiyatım 17.50TL olarak hesaplanıyor. Borsa fiyatı olan 22.70TL fiyata göre %23 primli görünüyor. 

Tekrar etmek gerekirse şuan ki %35 FAVÖK Marjının ilerleyen  yıllarda sürdürülebilir bir marj olması durumunda İNA modelinde hedef  fiyat çok daha yüksek seviyeler oluşabilir. Ancak marjların tekrar düşmesi durumunda ise fiyat aşağı seviyelere de düşebilir. 

Bu bilgilere göre DEVA pahalı bir şirket olarak görünüyor. Hisse senedi yılbaşına göre %154, son bir yılda ise %333 yükselmiş durumda.

Borsa endeksine rölatif olarak ise yılbaşından bugüne %168, son bir  yılda %297 üstün performans sergiledi. Başka deyişle piyasa DEVA’nın  son bir yıldaki karlılık artışını göz ardı etmemiş ve fiyatlamış. Deva  çok güçlü nakit akışına sahip ve rekabet üstünlüğü olan bir şirket.

Ancak ucuz değil. Yeni pozisyonlar için hissede 17.50TL altına doğru  geri çekilmeler oluşması durumunda alım için cazip fırsatlar  sunabilir.  '

DEVA DEVA HOLDING A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 73.3
Satış 73.4
Değişim 2.05%
Son Değer 73.4
En yüksek 73.5
En düşük 71
Haftalık Değişim -1.4103%
Aylık Değişim 2.7291%
Yıllık Değişim -2.8457%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar