O ülkeden sürpriz petrol kararı

Suudi Arabistan günlük petrol üretiminde 1 milyon varillik ek kesinti uygulayacak. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Selman OPEC+ ülkelerinin ekonomilerini desteklemek amacıyla Suudi Arabistan'ın şubat ve mart aylarında gönüllü olarak petrol üretiminde günlük 1 milyon varillik ek kesintiye gideceklerini açıkladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

OPEC+ üyelerinin arasında arz kesintisini mevcut seviyelerinde sürdürme ya da arzı 500 bin varile kadar artırma seçenekleri arasında görüş ayrılığı sürerken Suudi Arabistan’dan sürpriz bir hamle geldi.

Suudi Arabistan şubat ve mart aylarında günlük petrol üretimini 1 milyon varil kesme kararı aldı. Karar petrol üretimini artırmak isteyen üyelere marj sağlarken krallığın petrol üreticisi ülkelerle koordineli arz kesintisi politikasından da U dönüşü anlamına geliyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Selman ise düzenlenen basın toplantısında, enerji piyasalarının desteklenmesinin önemine işaret etti.

Selman, OPEC+ ülkelerinin ekonomilerini desteklemek amacıyla Suudi Arabistan'ın şubat ve mart aylarında gönüllü olarak petrol üretiminde günlük 1 milyon varillik ek kesintiye gideceklerini açıkladı.

Buna göre, Suudi Arabistan'ın açıkladığı ek kesintiyle OPEC+ grubunun günlük üretim kesinti miktarları, şubatta 8 milyon 125 bin varil, martta ise 8 milyon 50 bin varil olacak.

"Yeni yıl hediyesi"

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Suudi Arabistan hamlesini “petrol endüstrisine yeni yıl hediyesi” olarak niteledi.

Karar sonrası ABD tipi ham petrol yüzde 5 yükselişle pandemiden bu yana ilk kez 50 doların üzerine çıktı.

Brent kontratı da yüzde 5'e yakın artış kaydetti. ABD enerji hisseleri de karardan olumlu etkilendi. Exxon Mobil hisseleri neredeyse yüzde 8’e kadar varan yükseliş kaydetti. ABD’nin en büyük kaya petrolü şirketi EOG Resources hisseleri ise yüzde 11’e kadar yükseldi.

OPEC+ üyesi ülkelerin enerji ve petrol bakanlarının 3 Aralık 2020'de bir araya geldiği 12. Bakanlar Toplantısı'nda, bu yılın ocak ayı için toplam petrol üretim miktarının günlük 500 bin varil artırılmasına ve üretim kesintisinin günlük 7,2 milyon varil olarak sürdürülmesine karar verilmişti.

Grup ayrıca, bu yılın ilk çeyreğinde her ay düzenli olarak piyasa koşullarını değerlendirmek üzere toplanma ve bir sonraki ay için üretimi günlük 500 bin varili geçmeyecek şekilde artırabilme yönünde karar almıştı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar