Panamalı fonları önce Borsamatik yayınlamıştı!

Dünya gündeme bomba gibi düşen “Panama Belgeleri”ni konuşmaya başlarken Borsamatik.com.tr “Panamalı Fonların” İstanbul sevdasını geçmişte kaleme almıştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle
Borsamatik.com.tr
Borsamatik.com.tr’nin 2014 tarihinde kaleme aldığı Panamalı Fonların İstanbul sevdasını yazmasının ardından dünya, gündeme bomba gibi düşen “Panama Belgeleri”ni konuşmaya başladı.
Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık doküman “Panama kayıtları” adı altında medyaya servis edildi. Sızdırılan belgelerde, 12 devlet lideri 143 politikacının adı geçiyor. Belgelerin ilk kısmı, Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesi tarafından elde edilen Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından, 80 ülkeden gazetecilerle paylaşıldı. 
Geçtiğimiz yıllarda Panamalı fonların Borsa İstanbul’daki bazı hisse senetlerine olan ilgilerini yazmış özellikle bu fonların dar hacimli hisse senetlerinde yaptıkları alım-satım işlemlerini küçük yatırımcıyı korumak, kamuyu aydınlatmak adına yazmıştık. Sermaye Piyasası Kurulu başta olmak üzere Borsa İstanbul denetim ve gözetim kurulunun gözünden kaçmayan bu “Panamalı Fonlar” gerçekleştirdikleri işlemler nedeniyle yapılan incelemelerde gerekli yaptırım ve yasakları aldılar.
Sermaye Piyasası Kurulu SPK tarafından haftalık olarak yayınlanan SPK bülteninde, ANELT pay piyasasında Elderbar International INC, Leacrest Investments SA ve Kavine Ltd şirketlerinin yapmış olduğu işlemlere ait inceleme sürecinde 13.01.2015 tarihinde tedbir getirilmiş, söz konusu tedbir 14.07.2015 tarihinde 6 ay uzatılmış, incelemelerin sonuçlanmasıyla birlikte 08.01.2016 tarihinde suç duyurusunda bulunulması kararı alınarak söz konusu tedbirler toplamda 2 yıla tamamlanacak şekilde uzatıldı.
SPK ayrıca ORGE pay piyasasında Elderbar International INC ve Leacrest Investments SA şirketlerinin yapmış olduğu işlemlere ait inceleme sürecinde 13.01.2015 tarihinde tedbir getirilmiş, söz konusu tedbir 14.07.2015 tarihinde 6 ay uzatılmış, incelemelerin sonuçlanmasıyla birlikte 08.01.2016 tarihinde suç duyurusunda bulunulması kararı alınarak söz konusu tedbirler toplamda 2 yıla tamamlanacak şekilde uzatıldı.
Piyasaları denetleyen başta Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul denetim ve gözetim kurulunun ülkemiz sermayesinin dışarıya çıkmaması adına denetimlerini bu ve bundan sonraki süreçlerde de sürdürmesi önemlidir. Ayrıca bu kurumların off-shore şirketlerinin üzerine daha fazla gideceği kulislerde de konuşuluyor.
Dün yayınlanan ve yankıları hala süren “Panama Belgeleri” yakın geçmişte kaleme aldığımız “Panamalı Fonlar” haberlerini akıllara getirdi. Borsamatik olarak, gazetecilik mesleğinin etik kuralları çerçevesinde finans sektörüne doğru ve tarafsız haber akışını sağlamaya bu güne kadar devam ettik bu günden sonrada devam edeceğiz.
Siyasiler ve Putin
Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan “uluslararası vergi kaçakçılığına” ilişkin kayıtlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı Sergei Roldugin’in adı geçiyor. İngiliz The Guardian konuya ilişkin haberinde, vergi kaçakçılığına ilişkin belgeler içerisinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı müzisyen, viyolonselist Sergi Roldugin’e ait offshore banka hesaplarının olduğunu, vergi kaçırmak için yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık para transferinin Putin’e kadar uzandığı iddia edildi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve isimleri henüz açıklanmayan dünyaca ünlü yıldızların da dosyalarda isminin geçtiği ortaya çıktı. Ayrıca İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, İngiltere Başbakanı David Cameroon gibi birçok dünyaca ünlü siyasi de Panamalı şirket ile bir dönem işbirliği yapmış.
Spor dünyası Platini-Messi
Futboldan 6 yıl men edilen UEFA Başkanı Michel Platini ve FIFA'nın eski genel sekreteri Jerome Valcke'nin, vergi kaçırmak için "offshore" şirketler kuran Panama merkezli hukuk şirketi Mossack Fonseca’ya başvurduğu iddia edildi.
ICIJ tarafından paylaşılan ve Fransız Le Monde gazetesi tarafından yayımlanan belgelerin ilk kısmında, Platini'nin 2007'de Mossack Fonseca’ya başvurarak "Balney Enterprises" adlı bir şirket kurulduğu bilgisi yer alıyor.
Platini'nin UEFA başkanlığına seçildiği tarihten 11 ay sonra kurdurduğu "offshore" şirketi, halen Panama'da kayıtlı bir şirket olarak faaliyetini sürdürüyor. Şirketin İsviçre'de de banka hesabı bulunuyor. Belgelerde Platini'nin şirket yöneticilerine vekalet vererek vergi kaçakçılığı yaptığı öne sürülüyor. Barcelona'nın dünyaca ünlü oyuncusu Lionel Messi'nin de adı belgelerde geçiyor. Kayıtlar Messi ve babasının Panama şirketi Mega Star Enterprise adlı firmanın sahibi olduklarını gösteriyor. Şu an İspanya'da Messi'nin offshore hareketleri soruşturuluyor.
Off-shore şirket ne işe yarar?
Panama Belgeleri’ni hazırlayan basın kuruluşlarından fusion.net, bir off-shore şirketin ne işe yarayacağını “meşru” gerekçelerden gayrimeşrulara doğru şöyle sıralıyor: >> Ticari sırları korumak için: Yeni bir teknolojiye yatırım yapmak istiyorsanız bu yatırımı rakiplerinizden gizli tutmak isteyebilirsiniz. Off-shore şirketler üzerinden yaptığınız harcamalarda bu yatırımı nereye yaptığınız gözükmez >> Marka imajını korumak için: Oyuncak şirketiniz seks oyuncakları sektöründeki bir şirketi almak istiyor ama muhafazakar annelerin tepkisinden mi korkuyor? Bu şirketi bir off-shore şirket üzerinden satın alabilirsiniz. >> Kazıklanmaktan korunmak için: Büyük bir Holywood filmi için mekan kiralamanız gerektiğinde daha şirketinizin adını duyanlar size şişirilmiş fiyatlar verir. Ama adı duyulmamış bir off-shore şirket üzerinden rezervasyon yapmanız sizi kazıklanmaktan korur. >> Kaçırılmaktan korunmak için: Bir çatışma bölgesinde bir hükümet adına çalışıyorsanız isminiz hedef olabilir. Ama bu hizmeti bir off-shore şirket aracılığıyla verdiğinizde isminiz hükümetlerin listesinde yer almaz. >> Gelecekteki eski eşinizden korunmak için: Eşinizden ayrılmaya mı karar verdiniz? Eğer mülklerinizi bir off-shore şirket aracılığıyla aldıysanız onları boşanma davasında paylaşmak zorunda kalmazsınız. >> İflas edip zengin kalmak için: İflas mahkemeleri de eski eşler gibidir. Sahip olduğunuzu bilmediği bir şeyi sizden alamaz. >> Vergi kaçırmak için: Bermuda’daki bir anonim hesap için hesap işletim ücreti ödemek, kârınızı ilan edip vergi ödemekten daha ucuzdur. İnanmıyorsanız en büyük şirketler listelerinde yer alan şirketlere sorun. >> Rüşvet vermek için: Rusya’da birilerinin cebini doldurmadan iş yapmanıza izin vermiyorlar mı? O ceplere parayı anonim bir şekilde gönderin, izi kalmasın. >> Pazarları manipüle etmek için: Elinizdeki hisse senetlerinin fiyatını artırıp elden çıkarmak istiyorsanız off-shore şirketler üzerinden o hisseleri alarak fiyatlarını yükseltip tüm hisselerinizi daha yüksek bir fiyata satabilirsiniz. >> Yolsuzluğu gizlemek için: Petrol zengini bir ülkenin petrollerini el altından satıyorsanız bunu off-shore şirketler üzerinden gizli bir şekilde yapmak, bir gün yakayı ele verip halkın tepkisini çekmenizi engeller. >> Silah ve uyuşturucu ticareti için: Silahlı çeteler, sizden almak istedikleri çalıntı RPG’ler ve AK-47’lerin parasını yalnızca off-shore şirketlerinze gönderebilir. >> Terörü finanse etmek için: Her biri birbirinin sahibi olan çok sayıda off-shore şirketi ile karmaşık bir sistem yaratarak yetkililerin sizi fark etmesini engelleyebilir, bu arada halifeliğinizin saldırılarını finanse edebilirsiniz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar