'Perakende sektörü yaralarını 5 yılda kapatabilir'

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sinan Öncel, perakende sektörünün pandeminin sebep olduğu kayıpları kapatabilmesinin en az 5 yıl alacağı tahmininde bulundu. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını istediklerini söyleyen Öncel, “Vergi yüklerimiz azaltılmalı.” dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BMD Başkanı Sinan Öncel, perakende sektörünün kira ve genel giderlerle ilgili beklentilerinin ne yönde olduğu hakkında canlı yayında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Öncel, perakende sektörü için pandemi kayıplarının karşılanmasının ne kadar süreceğine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, karlılık oranlarında önemli kayıplar olduğunu, iyimser tahminle kayıplarını 5 yılda ancak kapatabileceklerini söyledi.

Perakende sektörünün kira ve genel giderlerle ilgili beklentileri ne yönde? sorusunu cevaplayan Öncel, “Sektörde kullanılan krediler bir yılda 112 milyar TL'den 145 milyar TL’ye geldi. Perakende sektörünün kredi borçluluk oranı yüzde 28,5 arttı. Kısa Çalışma Ödeneği'nin uzatılmasını istiyoruz. Stokları eritmek sektör için bir yük, vergi yüklerimiz azaltılmalı.” önerisinde bulundu.

Öncel, perakende sektörünün tüm nakdini stoklarında tuttuğunu belirttiği değerlendirmede, öngörülemeyen fiyat artışlarının firmaları zarara satışa yönlendirdiğini ve bazı perakendecilerin peşin alışveriş yaparak maliyetlerini düşürmeye çalıştığına dikkat çekti.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar