Petrol 5 ayın zirvesine yakın

Petrol fiyatları, Laura kasırgasının ABD'de petrol bölgesini ve rafinerileri olumsuz etkilemesi ile beş ayın zirvesi yakınında kaldı. Benzin stokları Aralık'tan beri en düşük seviyesinde ve rafineri faaliyet oranları ABD’de enerji talebinin iyileştiğini işaret ediyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol fiyatları, üretim ve rafineri faaliyetlerinin Laura kasırgasından dolayı aksaması ve ABD'de ham petrol stoklarındaki düşüşün talebin toparlanmakta olduğuna ilişkin iyimserliği artırmasıyla 5 ayın en yükseği civarında tutundu.

Ekim vadeli petrol kontratları, New York piyasasında, 5 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra varil başına 43 dolar seviyesinde yatay seyretti. Laura, olabilecek en güçlü kategori olan, beşinci kategoriye çıkıyot ve Perşembe sabahı Teksas-Louisiana kıyılarına varması bekleniyor.

Kasırganın güzergahı Houston’daki rafinerilerin ve limanların olduğu bölgeden uzaklaşırken, ABD'de rafineri kapasitesinin dörtte birine ev sahipliği yapan kıyı şeridinin kasırganın tüm etkisini hissedeceği düşünülüyor.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı resmi verilere göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta 4.7 milyon varil azalarak art arda beşinci haftada da düşüşünü sürdürdü.

Benzin stokları Aralık'tan beri en düşük seviyesinde ve rafineri faaliyet oranları ABD’de enerji talebinin iyileştiğini işaret ediyor.

Petrol üretiminin %80’den fazlasının ve günlük 3 milyon varil rafine kapasitesinin Laura kasırgasından dolayı Körfes Sahili’nde kapatılmasıyla, ABD’de benzin fiyatları yükseldi. Trans Atlantik gemi oranlarının %60’tan fazla artması ve rafine petrol tankerlerinin Körfez’de Laura’nın geçmesini beklemesiyle, fırtına enerji akışını da olumsuz etkilemiş oldu.

Oanda Corp kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Kasırga, petrolün sıkıştığı dar fiyat aralığının aşılmasında yardım oldu fakat ben daha büyük bir fiyat hareketi bekliyordum” dedi ve “Bu da tamamen koronavirüs endişeleri ve talebin düşük seviyelerde kalmasından kaynaklı” diye ekledi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:29’da %0.1 düşerek varil başına 43.34 dolar seviyesine geriledi. Kontrat, önceki seansta % 1.7 yükseldikten sonra Çarşamba günü % 0.1 daha değer kazandı.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures piyasasında, Çarşamba günü %0.5 düşüş yaşadıktan sonra %0.2 değer kazanarak varil başına 45.72 dolar seviyesine ulaştı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar