Petrol "arz ve talep" endişeleri ile 17 yılın en düşüğüne indi

Petrol fiyatları, koronavirüs nedeniyle talebin düştüğü bir ortamda arzın artması ile birlikte 17 yılın en düşüğüne geriledi. Vadeli petrol kontratları Londra'da yüzde 7.6 düşerek Kasım 2002'den beri en düşük seviyesine inerken, New York ham petrolü varil başına 20 doların altına geriledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol fiyatları, koronavirüs için karantina tedbirlerinin dünyanın en büyük ekonomilerinde artması ve buna bağlı olarak, arzın artmakta olduğu bir ortamda talebin hızla düşmesinin etkisi ile 17 yılın en düşük seviyesine indi.

Vadeli petrol kontratları Londra'da yüzde 7.6 düşerek Kasım 2002'den beri en düşük seviyesine inerken, New York ham petrolü varil başına 20 doların altına geriledi. Fiziki petrol piyasaları, virüs kısıtlamalarının talebi azalttığı ve Suudi Arabistan ve Rusya'nın piyasa payını genişletmek için üretimi artırarak fiyat savaşına girmesi ile birlikte fiyatların rekor çeyrek dönem düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlandığı bir ortamda, ham petrol depolamakta zorluk çekiyor.

Suudi Arabistan Cuma günü yaptığı açıklamada, Moskova ile üretim kısıntıları ya da üreticilerden oluşan OPEC + koalisyonunu genişletme hakkında temas kurmadığını açıkladı. Rusya da, Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin'in 25 dolar seviyesindeki petrol fiyatının rahatsızlık verici olduğunu, ancak ülke üreticileri için bir felaket olmadığını söylemesi ile birlikte geri adım atmayacağını işaret etti.

Commonwealth Bank of Australia emtia analisti Vivek Dhar, "Talep endişeleri kritik, ancak bilinen bir durum, piyasa için olumsuz olan ise Suudi Arabistan ve Rusya'dan mevcut tutumlarını sürdürmeye niyetli oldukları yönünde gelen işaretler," dedi ve "Piyasaların anlaşma olacağına ilişkin umutları gerçekleşmemiş durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Temsilcilerden birine göre, OPEC ülkeleri, grup başkanının hızla düşen fiyatlar konusunda acil görüşmelere gidilmesi yolundaki talebine destek vermiyorlar. OPEC'in dönem başkanı Cezayir, OPEC sekreterliğine bir panel düzenlemesi çağrısına bulundu, ancak bu konuda çoğunluğun desteğini alamadı. Riyad bu fikre karşı çıkanlar arasında yer alıyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.55 dolar ya da yüzde 6.2 düşerek, Singapur saati ile 11:36'da varil başına 23.38 dolara indi. Fiyatlar erken saatlerde 23.03 dolara kadar düştü. Kontrat ayrıca yüzde 54 ile rekor aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 65 düştü.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.07 dolar ya da yüzde 5 düşerek varil başına 20.44 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 19.92 dolara kadar indi. Kontrat bu ay yüzde 54 ve bu çeyrek yüzde 66 düştü.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar