Petrol fiyatları 7 yılın zirvesinde

Petrol fiyatları, OPEC+'ın petrol üretimini günlük 400 bin varil artırma taahhüdüne sadık kalacağını teyit etmesinden sonra yükselerek 7 yılın zirvesine ulaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol, OPEC+ın petrol üretim artırma planına sadık kalacağını açıklamasıyla 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Brent petrol, varil başına 82 dolara kadar tırmandıktan sonra 81,45 dolara geriledi.

Batı Teksas Petrolü, New York piyasasında pazartesi günü yüzde 2,8 yükselerek varil başına 78 dolara kadar ulaştı. Piyasayı yakından takip eden isimler doğalgaz fiyatlarındaki yükselişten dolayı Rusya ve Suudi Arabistan’ın planlanandan daha fazla üretim artırımına gidebileceğini düşünüyor.

OPEC'in Eylül ayında yayımladığı son yayımladığı rapor, dünyada arz açığının gelecek aylarda da devam edeceği sinyali vermişti. Kurumun aylık olarak açıkladığı raporda, delta varyantı tehdidine rağmen petrol tüketiminin toparlanmaya devam ettiği belirtilirken Kuzey Denizi, ABD ve Meksika'da ham petrol üretiminin beklenenden daha düşük olduğu ifade edildi.

Raporda küresel ekonomik toparlanmanın yılın ilk yarısında petrol talebini önemli ölçüde artırdığı ancak bu dinamiğin sene sonuna doğru yavaşlayacağı, genel trendin ise olumlu olduğu vurgulandı.

Suudi Arabistan’ın aylık petrol ihracat gelirleri, fiyatların Haziran ayında yüzde 10’dan fazla yükseliş kaydetmesinden sonra Temmuz’da 18,93 milyar dolara ulaşarak 2018 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar