Petrol OPEC+ toplantısı öncesi sakin seyrediyor

Petrol bugün yapılacak ve Şubat ayı için üretim artışı kararı çıkması beklenen OPEC+ toplantısı öncesinde sakin seyrini sürdürüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol Pazartesi günü yüzde 1,2 yükseldikten sonra New York’ta vadeli kontratlar 76 dolar civarında işlem görüyor. Başta dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin olmak üzere birçok ülkede Kovid-19 vakalarının artması taleple ilgili endişelere neden olsa da üyelerden alınan bilgilere göre bugün yapılacak OPEC+ toplantısında Şubat ayı için günlük 400 bin varillik bir artış kararı çıkması bekleniyor.

İlk çeyrekte arz fazlası vermeyi öngören OPEC+ tahminleri rakiplerinin üretim rakamlarının düşmesi ile güncellenerek arz-talep dengesinde daha olumlu bir tablo oluşmasına neden oldu. Petrolün piyasa yapısı da Omikron varyantının enfeksiyon rakamlarını hızla artırmasına rağmen güçlenerek yükseliş trendine işaret ediyor.

“Aralık ayı başında Omikron sebebiyle düşen fiyatların toparlanması sonrası OPEC+’nın yeni bir programlı artış kararı alma konusunda ürkek davranması için fazla neden yok” diyen Oversea-Chinese Banking Corp. Ekonomisti Howie Lee bugün toplantı öncesinde oynaklık beklediğini belirtti.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 0,3 artarak 76,31 dolara yükseldi.

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,5 artarak 79,29 dolara yükseldi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar