Petrolün gözü OPEC+ toplantısında

Petrol piyasasında tüm dikkatler OPEC+ koalisyonu toplantısına çevrildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

OPEC+ toplantısı öncesinde petrol piyasası ABD'nin ham petrol arzını artırma çağrısına kulak verip vermediğini görmek için beklerken petrol fiyatlarında da görece yatay bir seyir izlendi.

ABD ham petrolü 94 dolar, Brent petrol ise 100 dolar civarında işlem görüyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün toplantısıyla ilişkili olarak Bloomberg'in analistlerle yaptığı bir anket, Suudi Arabistan liderliğindeki ittifakın Eylül ayında bir artış üzerinde anlaşmaktansa üretimi sabit tutma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Yatırımcılar ayrıca ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaretin ABD-Çin gerilimini alevlendiren ve riskli varlıklara yönelik iştahı azaltan yansımaları da takip ediyor. 25 yıldır adayı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olan Pelosi, Başkan Tsai Ing-wen ile bir basın toplantısı düzenlemeyi planlıyor.

Petrol, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana elde ettiği kazanımların büyük bir kısmını bırakarak bu hafta başında beş aydan fazla bir sürenin en düşük kapanışına geriledi. Bu düşüş piyasaların gevşediği ve yatırımcıların ekonomik bir yavaşlamadan endişe duyması nedeniyle gerçekleşti. Salı günü, Fed yetkilileri bankanın enflasyonu bastırmak için para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğinin sinyallerini verdi.

SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes, “Küçük bir artış olsa da, artan durgunluk korkuları ve petrol fiyatlarında Haziran ayının başından bu yana yaşanan yaklaşık 25 dolarlık düşüş nedeniyle OPEC+'ın önemli bir üretim artışı açıklaması pek olası değil” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, benzin rekoru kırdıktan sonra OPEC+'ı daha fazla ham petrol üretmeye ikna etmek amacıyla geçen ay Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti. OPEC+ toplantısının öncesinde, bir yetkili, bazı üyelerin üretim kotalarını karşılayamasa da olumlu bir duyuru ihtimalinden bahsetti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar