Piyasalar haftaya iyimser başladı

Veri bakımından oldukça yoğun geçecek olan haftanın açılışında iyimserlik söz konusu. Asya borsaları ve ABD vadelilerinde yeşil ekranlar görülüyor. Yurt içinde ise saat 10.00'da açıklanacak olan Türkiye ekonomisinin 2. çeyrek GSYH rakamları öncesinde dolar ve euro sakin.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalar, yoğun verilerle geçecek olan haftanın ilk işlem gününde alıcılı bir seyir izliyor.  Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,5
artışla Mart 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Endeks geçen haftayı yüzde 2.8
kazanımla kapatmıştı. Asya'daki yükselişlerde Çin'de beklentilerin üzerinde gelen hizmet sektörü PMI verisi etkili oluyor.  Çin lokomotif hisseleri yüzde 0,7 artışla 2015 ortasından bu yana en yüksek seviyelere yükseldi. ABD'de vadeli endeks kontratlarında yüzde 0,5'i aşan yükselişler yaşanıyor.  Japonya'nın Nikkei endeksi Warren Buffett'ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway'ın beş büyükJapon şirketinin her birinde yüzde 5'ten fazla hisse satın aldığı haberlerinin desteğiyle yüzde 1,9 yükseldi.

Yurt içinde ise gözler saat 10.00'da açıklanacak olan 2. çeyrek GSYH rakamlarında olacak. Türkiye'nin yüzde 10 civarı bir daralma kaydetmesi beklenirken veri öncesinde dolar/TL ve euro/TL sakin bir başlangıç yaptı. Dolar/TL 7,34 seviyesinden başlarken, euro/TL 8,74 seviyesinden işlem görüyor. Büyüme verisinin yanı sıra ağustos ayı dış ticaret verileri de açıklanacak. 

Trump'tan 1,3 trilyon dolarlık destek paketi talebi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Corona virüsü nedeniyle 1,3 trilyon dolarlık yardım paketi istediği belirtildi. Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bu rakama az olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinde büyümenin üçüncü çeyrekte toparlandığını ancak ekonominin pandeminin etkisi ile içine düstüğü "derin çukurdan" çıkmasının vakit alacağını ifade etti.

Moody’s, Çin’in 2020 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 1’den yüzde 1,9’a artırdı, 2021 büyüme tahminini de yüzde 7 olarak belirledi.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre  Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 8 arttı.  Ekonomistler ise sanayi üretiminde yüzde 5,8 artış bekliyorlardı. 

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak Başkanlık seçimine yönelik yapılan anketler, Trump'ın adaylığının resmileştirildiğini Cumhuriyetçi Parti Kongresi sonrasında Biden ile Trump'ın arasındaki farkın azaldığını gösterdi. 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar