Powell: ABD ekonomisi yıldız ekonomi

Fed Başkanı Jerome Powell, Kongre'de yaptığı ikinci gün konuşmasında, ABD ekonomisini "yıldız" bir ekonomi olarak tanımladı ve rekor büyümenin devam edeceğine ilişkin güvenini güçlü bir şekilde dile getirdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fed Başkanı Powell, Kongre'de yaptığı ikinci kouşmada ABD ekonomisini "yıldız" bir ekonomi olarak değerlendirdi

Powell Perşembe günü Washington'da Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu'na yaptığı konuşmada, "Tahminlerimiz ve beklentilerimiz ılımlı büyümenin devam etmesi şeklinde," dedi ve "ABD ekonomisi bugünlerde yıldız ekonomi. Bu ortamda resesyon olasılığının yüksek olduğunu düşünmek için bir sebep yok" değerlendirmesinde bulundu.

Powell'ın açıklamaları, yetkililerin bu yıl üç faiz indiriminin ardından ekonomiyi yolunda tutmak için yeterli çabayı gösterdikleri ve para politikasının ekonomik görünüm iyi olduğu sürece muhtemelen bir süre beklemede kalacağı görüşünü güçlendirdi.

Merkez bankacılar gevşeme adımlarını, küresel büyümedeki yavaşlama ve ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikten dolayı işletme yatırımlarında meydana gelen düşüşe bir sigorta olarak görüyorlar. ABD'de hisse senedi fiyatları bu yıl istikrarlı bir şekilde yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınlarında seyrediyor.

"Fed büyük adımlar attı, bekleme zamanı"

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise, Perşembe günü yaptığı değerlendirmede, "Fed 2019 yılında büyük bir adım attı ve ekonominin dördüncü çeyrekte ve 2020 yılına girerken nasıl bir tepki vereceğini bekleyip görmek anlamlı bir hareket olacak" dedi.

Bullard, "Bu ortamda bazı şaşırtıcı veriler gelse dahi, bu argümanımız dikkate alınmalı" diyerek diğer bir faiz indirimi için çıtayı oldukça yükseğe koydu. Yatırımcılar da mesajı almış gözüküyor. Faiz vadeli kontratları, en azından 2020 yılının ortasına kadar değişiklik olmayacağını fiyatlıyor ve diğer bir faiz indirimi Eylül ayına kadar tam olarak fiyatlanmış değil.

Fed en son 30 Ekim'de gösterge faizi çeyrek puan indirerek yüzde 1.5-1.75 aralığına düşürdü. Fed'den bazı yetkililer finansal istikrar endişelerine dikkat çekerek, yüzde 3.6 ile son 50 yılın en düşük seviyesindeki işsizlik oranı ile birlikte bu denli düşük faizden dolayı rahatsızlıklarını dile getirdi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar