PPK sonrası piyasada faizler ne durumda?

Ekim ayı para politikası toplantısının ardından Merkez Bankası'nın belli ölçülerde normal yollardan yaptığı fonlamaların kısalmasıyla birlikte gecelik repo piyasasında faizler yükseldi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Perşembe günü Ekim ayı para politikası toplantısını gerçekleştirdi.

Politika faizinde değişikliğe gitmeyen banka, operasyonel çerçevede değişiklik yapıp geç likidite penceresi (GLP) faizini 150 baz puan artırarak yüzde 14.75'e yükseltti. Böylece TCMB, faiz koridorunu genişletmiş oldu.

Peki para politikası toplantısının ardından piyasa faizleri nasıl şekillendi?

Borsa İstanbul repo piyasasına gecelik vadede yüzde 11.75 faiz ile girilen satış emri, dün 35 milyar TL iken bu sabah 5 milyar TL olarak girildi. Bu tarafta bir miktar kısıtlamasına gidildi.

Sabah 10.00'da açılan haftalık swap penceresindeki faiz yüzde 11.75 olarak sabit bırakıldı. Buradaki faizin diğerlerine göre daha uygun olmasından dolayı bugün valörlü fiyatlamalarda 905 milyon dolarlık işlem geçti. Buradaki vadesi gelmemiş stok rakamı geçen hafta 6.5 milyar düzeyindeydi. Faiz artış beklentileri güçlenince yüzde 11.75'ten daha fazla işlem geçerek 8.9 milyar dolara kadar yükseldi.

Bugün 11.00'de, bugün vade dönüşü olmamasına rağmen Merkez Bankası yine 20 Kasım vadeli 5 milyar TL miktarla geleneksel repo ihalesi açtı. Buradaki faiz yüzde 13.90 oldu. En düşük faiz yüzde 13.80, en yüksek faiz ise yüzde 14.32 olarak gerçekleşti.

TCMB hariç 79 milyar TL'lik işlem geçti, faiz ortalaması yüzde 14.14 oldu

Merkez Bankası'nın belli ölçülerde normal yollardan yaptığı fonlamaların kısalmasıyla birlikte gecelik repo piyasasında faizler yükseldi. TCMB hariç 79 milyar TL'lik işlem geçerken, bunların faiz ortalaması da yüzde 14.14 oldu.

Merkez Bankası'nın PPK'da operasyonel çerçeveyi değiştirerek kendine yüzde 13.25'ten daha yukarıda yüzde 14.75'e kadar bir yer açtığını belirten Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek, “Dolayısıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bu çerçevede değerlendirildiğinde yükselmeye devam edecektir.” dedi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar