Profesyonel kariyer planlaması

Profesyonel kariyer planlaması, profesyonel faaliyetlerinizde başarıya ulaşmak için proaktif eylemlerinizdir. Mesleki gelişim ve mükemmellikle yakından ilgilidir. Bu sadece amacın kendisi değil, bu amaca doğru harekettir. Başarılı bir kariyer, bir kişinin ne istediğini önceden bildiği değil, aynı zamanda neden buna ihtiyacı olduğunu, ne yapacağını, hedefine ulaştığı zamandır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Profesyonel kariyer planlaması, "insan faktörünü" (yani, insani gelişme, zihinsel özellikler, vb.) dikkate alarak, bir hedefe adım adım ulaşma sürecidir. Profesyonel kariyer planlaması yapmadan önce, bir kişinin ona karşı tutumunu, genel duygusal tutumunu, kariyer kavramına ne koyduğunuzu öğrenmek gerekir, çünkü ne aradığınızı bilmiyorsanız yaptığınız bir hedef için çabalamak imkansız değilse de zordur.

Motivasyon seviyenizin ne olduğunu bilmek de önemlidir. Aktivite için motivasyon seviyesi, bir kişinin gönüllü alanını etkinleştirerek iş görevlerini yerine getirme motivasyonuna bağlıdır. Belirli bir motivasyon sürecine katılan ve karar vermeyi belirleyen psikolojik faktörler, ahlaki kontrol, yetenekler, eğilimler, dış durum vb. olabilir.

Doğru meslek seçimi
Profesyonel kariyer planlaması, çalışma hayatındaki bir kişinin çeşitli gelişim aşamalarından geçmesi ile karakterize edilir. Başarılı bir kariyerin temel koşulu, doğru meslek seçimidir. Bu sorunun çözümü birkaç faktöre dayanmaktadır.

Faktör 1
Meslek dünyasında şu veya bu işi yapan bir kişi için geçerli olan gereksinimleri iyi bilmeniz gerekir. Olası alternatif seçenekleri hesaba katarak, seçilen mesleğin formülünü kendiniz için netleştirin.

Faktör 2
İlgi alanlarınızı ve eğilimlerinizi doğru bir şekilde tanımlamanız, yeteneklerinizi, sağlığınızı ve seçilen mesleğin gerekliliklerine uygunluğunuzu değerlendirmeniz gerekir.

Faktör 3
İş gücü piyasasının durumunu, ihtiyaçlarını ve bölgesel özelliklerini incelemek gerekir.

Faktör 4
Aldığınız eğitimin önemli olması kadar farklı alanlarda özellikle de başladığınız iş ile ilgili alanlarda eğitim almaya devam etmelisiniz.

Tüm bunları yaptıktan sonra, ilginizi çeken birkaç mesleği kendiniz seçebilir ve bunların arasından tek mesleğinizi bulabilir, profesyonel rotanızı çizebilir ve hedefinize ulaşmak için kişisel bir yol seçebilirsiniz.

Profesyonel bir kariyer inşa etmenin adımları
Kariyer planlama, profesyonel yaşamınız boyunca devam eden bir süreçtir. Bu süreci kariyerinize ilk başladığınız andan itibaren planlamalı ve gerekli olan adımları atmalısınız. Bu durum özellikle kariyerinizde hızlı bir ilerleme yaşamanıza ve hedeflerinize daha çabuk bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

İyi bir kariyere sahip olmanız, bunu daha iyi bir hale getirmenizin önünde bir engel olmamalıdır. Eğitim hayatınıza devam ederken hayalini kurduğunuz kariyerin ilk adımlarını atmadan önce planlama yapmanız, bu planlamada daha hızlı bir şekilde yol almanıza yardımcı olacaktır. Özellikle de eğitim hayatınızda bunun için gerekli olan çalışmaları yaparsanız ilerleyen iş hayatınızda daha sağlıklı çalışmaların altına imzanızı da atmış olursunuz.

Kariyerinizi geliştirmek için hangi adımları atmanız gerekiyor?
İlk olarak bireysel yeteneklerinizi göz önünde bulundurarak çalışmalar yapmalısınız. Bu konuda bağımsız ve bilinçli bir şekilde hareket etmelisiniz. Bu noktada yeteneklerinizi kendinize rehber edinmeniz, oldukça önemli ve gereklidir. Aksi takdirde iş sahibi olsanız da bu işte mutlu olmayı başaramayacaksınız.

Bununla birlikte yeteneklerinizin neler olduğunu anlamak ve bu yetenekler üzerinden kendiniz için bir kariyer planlaması yapmak için bu alanda uzman olan ya da kariyer hedefinizde şuan bulunan birisinden yardım alabilirsiniz. Bu konuda iş tecrübeleri ile birlikte size nasıl bir yol izleyeceğinizi de daha iyi anlatabileceklerdir. Bu sayede ilerleyen aşamalarda sizleri nelerin beklediğini daha iyi anlayabilecek ve bu sayede yolunuzda daha hızlı hareket edebileceksiniz.

Ayrıca size kendini gerçekleştirme başarısı, kariyer başarısı, toplumda tanınma, yeteneklerinizi geliştirme, maddi refaha ulaşma ve benzerleri üzerinde büyük etkisi olan profesyonel bir eğitim sağlamaktır. Ek olarak, modern dünyada, mesleki bilgi ve beceriler çok hızlı bir şekilde geçersiz hale geliyor. Kariyerinizde ilerlerken eğitim alma durumunuzu asla askıya almamalısınız. Bundan dolayı her geçen gün yeni bir konuda eğitim alma noktasında hevesli olmalısınız. Bu sayede kariyerinizde ilerleme sağlarken hem emin adımlarda ilerlemeye hem de yeni kariyer yolları açılmasında yardımcı olacaktır.

Profesyonel CV desteği almayı ihmal etmeyin
Kariyer planlamasında en önemli anahtarlardan birisi de CV’dir. Özellikle kariyer hayatınızın hangi aşamasında olursanız olun CV hazırlamanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu hazırlığa ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi bir adım atmış olursunuz. Bundan dolayı eğitim hayatınızda ilk adımları atmanız oldukça önemlidir.

Eğitim hayatınız devam ederken özellikle de mezun olmaya az bir süreniz kalmışsa mutlaka CV hazırlamalısınız. Bu konuda sıradan bir hazırlıktan ziyade daha profesyonel bir hareket içinde olmanız oldukça önemlidir. Eğitim hayatınız sırasında edindiğiniz tüm bilgi ve becerileri bu CV içinde başarılı bir şekilde yerleştirmelisiniz. Bu konuda https://www.cvmaker.com.tr sitesinden profesyonel destek alabilirsiniz.

Eğitim hayatınız sona ermeden önce profesyonel bir CV hazırlamanız sizi daha kolay iş bulmaya teşvik edecektir. Bu sayede rakiplerinizden her zaman bir adım önde olmayı başaracaksınız. İş başvuruları sırasında profesyonel bir hazırlık yapıyor olmanız işverenlerin dikkatini çekmenizde yardımcı olacak ve kolaylıkla fark edilebileceksiniz.

Bu durum aynı zamanda başvurduğunuz işi ne kadar çok istediğinizi de ortaya koyacaktır. Ayrıca kariyerinizde ilerlerken aldığınız tüm eğitimleri ve belgeleri de güncel olarak CV’nize eklemeli ve güncel olarak yenilemelisiniz. Bu durum her zaman yeni iş tekliflerine açık olmanıza yardımcı olacaktır. Öyle ki iş hayatınız sırasında farklı pozisyonlar ve farklı meslek kollarından gelebilecek yeni iş teklifleri için her zaman aranan kişi olma özelliğini de elinizde bulunduracaksınız. Bu durum iyi bir kariyer sahibi olmanıza yardımcı olurken aynı zamanda kariyerinizde daha hızlı ve sağlam bir şekilde ilerlemenize de yardımcı olabilecek altın bir anahtar olacaktır.

Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar