Reel kesim güven endeksi Aralık'ta yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Aralık ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre reel kesim güven endeksi Aralık'ta 106,8 seviyesine yükseldi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Verinin 100'ün üzerinde gerçekleşmesi ankete katılan reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin arttığına işaret ediyor. Kapasite kullanım oranı ise Aralık'ta yüzde 75,6 olarak kaydedildi.

Reel kesim güven endeksi Aralık'ta 106,8 seviyesine yükseldi. Bir önceki ay endeks 103,9 olarak kaydedilmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın değerlendirmesine göre endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.

Son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etki gösterdi. 

Pandemi koşullarının etkisiyle Nisan ayında endeks 66,80 seviyesine kadar gerilemiş, takip eden dönemde yükseliş ivmesi göstererek Ekim'de 108,10 ile 2020 zirvesini görmüştü.

Verinin 100'ün üzerinde gerçekleşmesi ankete katılan reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin arttığına, 100'ün altında olması ise güvenin azaldığına işaret ediyor.

Kapasite kullanım oranı yatay

TCMB Aralık ayına ilişkin kapasite kullanım oranlarını da açıkladı. Buna göre imalat sanayi kapasite kullanım oranı da Aralık'ta yüzde 75,6 olarak kaydedildi. Kasım'da bu oran yüzde 75,8 olmuştu.

TCMB verilerine göre dayanıklı tüketim malları segmentinde kapasite kullanım oranı Aralık'ta yüzde 73,6'ya geriledi. Ara mallarında kapasite kullanım oranı Aralık'ta yüzde 77,6 seviyesinde kaldı. Yatırım mallarında ise kapasite kullanım oranı yüzde 74,6 seviyesine çıktı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar