Rusya Merkez Bankası faizi artırdı

Rusya Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 6,75 seviyesine çıkardı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

usya Merkez Bankası politika faizini artırma kararı aldı. Bloomberg anketine katılan 44 ekonomistin 16’sı 25 baz puanlık artış öngörürken 27 ekonomist daha büyük bir artış bekliyordu. Bir ekonomist ise değişim beklemiyordu.

Banka bu yıl enflasyonu kontrol altına alabilmek için toplamda 250 baz puan faiz artışı gerçekleştirirken Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina daha fazla faiz artırımının gelebileceğini söyledi.

Enflasyon hedefine ulaşmak için Rusya'nın birden fazla faiz artırımına ihtriyaç duyabileceğini belirten Nabiullina, para politikasının geçici faktörlere de tepki vermesi gerektiğini vurguladı.

"Mesajlarımız daha da şahinleşti" diyen Nabiullina, şu an yüzde 6,75 seviyesinde bulunan politika faizinin yılı yüzdenin 7 üzerinde bitirebileceğini söyledi.

Banka, karar metninde de önümüzdeki toplantıların birinde faiz artışının mümkün olduğunu belirtti.

Ülkede enflasyon 5 yılın zirvesine çıkmıştı

Ülkede Temmuz'da yüzde 6,5 olan yıllık enflasyon, Ağustos'ta 6,7’ye çıkarak Ağustos 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Ülkede gıda fiyatlarındaki artışın, Ağustosta yıllık yüzde 7,7 olması dikkati çekerken, şeker fiyatlarında yüzde 38,2, ayçiçek yağında yüzde 27,3, yumurtada yüzde 15,4'lük artış kaydedilmişti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar