Sabit sermaye nedir?

Aramalarda sıkça karşımıza çıkan Sabit sermaye; arazi, bina, mülk gibi varlıklar için yatırım yapılan sermaye türüdür. Kısacası amortisman sınıfına giren değerlere yatırılan sermayedir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sabit değerlere veya varlıklara yapılan bu yatırımlar olduğu gibi kalan sermayelerdir. Diğer sermayelere göre zamana yayılarak ilerler ve değerlenirler. Sabit sermayelere daha ayrıntılı örnekler verecek olursak; İşten kolaylığı sağlayan makineler ve aletleri, tüm kazanç sağlayıcı yapılar (mağaza, bina, dükkan, ahır, ambar), üzerinden kazanç elde edilebilen topraklar ve işgücüne sahip olan herhangi bir bireyin iş becerisi ve deneyimini söyleyebiliriz.

Peki sabit sermayenin amacı nedir?

Bu soruya tek bir cevap veremeyiz. Sabit sermayenin ilk amacı bir finansal rekabet ortamında yapılan yatırımları ve işgücünü arttırmaktır.

Büyüyen bir finansal firmanın gelecekte yurtdışına yapacağı ihracatı arttırmak amacıyla sabit sermayeler kullanılmaktadır. Bu sermayelerin en büyük avantajı ve son dönemlerde tercihinin artmasının nedeni sahip olduğu şu ayrıcalıklardır; Sabit sermayeler, uzun vadeli yatırımlar olduğu için genel olarak alım yapılan durumlarda finansal anlamda işletmeleri riske sokmaz. Bu sayede işletmeler sermayelerini minimum risk ile değerlendirebilirler.  

Sabit sermayeler bunun dışında diğer sermayelerde bulunan sürekli müşteri analizine gerek duymamaktadır. Sabit sermaye ürünleri uzun vadeli olduğu için müşteriye özel değişikliklere gerek olmadan zamanla kârını arttırmaktadır.

Sabit sermaye yatırımında nelere dikkat etmeliyiz?

Yapacağınız yatırımlarda dikkat etmeniz gereken noktaları es geçersiniz hiç hayal etmediğiniz bir sonuçla karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için yapmanız gerekenler ise şunlardır; Alacağınız sermaye bir arsa veya arazi ise bu sermayenin en az son 10 senelik geçmiş fiyat grafiğini oluşturmanız gerekmektedir.

Eğer bu grafik inişli çıkışlı, sabit olmayan bir yol izliyorsa öncelikle grafiğin çıkış yaptığı yani sermayenin fiyatının yükseldiği noktalara bakmanız gerekir. Bu yükselişin olduğu senelerdeki dış etmenlerin neler olduğunu listeledikten sonra satın alımı yapacağınız senedeki dış etmenlere ve sermayenin durumuna bakmanız gerekir.

Eğer bir yükselme grafiği benzerliği varsa sermayeye yatırım yapabilirsiniz. Ancak bu risk faktörü çerçevesinde riskçi bir yatırımcıya verilecek bir tavsiyedir.

Hedefiniz minimum risk ise yatırım yapmanız kesinlikle önerilmez.

Grafik sabit bir şekilde ivmeyle ilerliyorsa kesinlikle yatırım yapmanız önerilir. Tabi ki böyle olaylarlarda sermayenin yattığı durumlarda olmuştur. Bu nedenle riskin hiçbir zaman sıfırlanamayacağı ancak minimuma indirileceği gerçeğini de unutmamak lazım.

Eğer yatırım yapacağınız sermaye bir işletme, bina veya şirket ise yapacağınız seçimlerde etmen olarak çevre etkilerini göz önünde bulundurmalısınız.

Ticaret yapan küçük işletmelere yatırım yapmak istiyorsanız. İşletmenin bulunduğu konumu ve buna bağlı olarak son zamanlarda ne kadar rağbet gördüğünü analiz edip buna göre karar vermelisiniz.

Büyük çaplı bir işletmeye yatırım yapacaksanız. Sizin idealleriniz, vizyonunuz çok önemli.

Eğer işletmede bir değişiklik, yeni bir fikir istiyorsanız tek gerçek sermayeniz fikirleriniz olacaktır.

Eğer aldığınız sermayenin aynı kulvarda yoluna devam etmesini istiyorsanız yapılacak medya ve diğer iç destekler yeterli olacaktır.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar