Salgın tedbirleri toparlanmaya destek olacak

TCMB Finansal İstikrar Raporu'nda salgın sonrasında uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı kaydedildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın ilk Finansal İstikrar Raporu'nu açıkladı. Raporda koronavirüs salgınının küresel büyüme görünümünü belirgin ölçüde zayıflattığına dikkat çekilirken, toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyrettiği vurgulandı.

Raporda, salgına ilişkin gelişmeler ve belirsizliklerin küresel risk iştahının gerilemesine, uluslararası piyasalarda oynaklığın artmasına ve küresel finansal koşulların sıkılaşmasına neden olduğu kaydedilerek bu dönemde gelişmekte olan ülkelerden yüksek miktarda portföy çıkışları gerçekleştiği belirtildi.

Borçluluk oranı gelişen ülkelerin altında

İktisadi faaliyetin, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak mart ortalarından itibaren zayıflamaya başladığı hatırlatılan rapora şöyle devam edildi: “Enflasyon beklentileri, toplam talep koşulları ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyon görünümünü olumlu etkiliyor. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirildi.”

Raporda hanehalkı borçluluk oranının, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının altındaki seyrini sürdürdüğü ve reel sektörün yabancı para borçluluk oranındaki ve yabancı para açık pozisyonundaki gerileme devam ettiği belirtildi.

Merkez Bankası tarafından atılan kapsamlı likidite adımları ve yapılan faiz indirimleri, salgının finansal koşullara olumsuz etkilerini sınırlamış, borçlanma maliyetleri gerilediği dile getirilen raporda şu ifadeler yer aldı: “Kredilerde 2019 yılının son çeyreğinden itibaren bireysel kredilerle başlayan toparlanma, son dönemde TL cinsi ticari krediler öncülüğünde sürüyor. Düşük seyreden finansman maliyetleri, sunulan teşvikler ve alınan politika önlemlerinin önümüzdeki dönemde kredi büyümesini desteklemeye devam edeceği değerlendirilmekte.”

İkinci çeyrekte bütçe açığı artacak

Bütçe açığının özellikle 2020 yılının ikinci çeyreğinde belirgin olmak üzere artacağı öngörüldüğü raporda salgının etkilerinin yılın ikinci yarısına uzamasının, varlık kalitesi, banka kârlilıkları ve sermaye yeterliliği üzerinde aşağı yönlü risk oluşturabileceğine dikkat çekildi. Salgınının yol açtığı belirsizlik ortamının, yatırımları bir süre erteleyebileceği öngörülen raporda “Özellikle gelişmiş ülkelerce uygulanan genişleyici para politikaları sonucunda oluşabilecek olumlu küresel likiditekoşullarının risk primlerine düşürücü yönde etki yapabileceği düşünülmekte. Cari işlemler hesabının 2020 yılında ılımlı bir seyir izleyeceği ve yılın ikinci yarısında dış finansman ihtiyacı yaratmayacağı öngörülmekte” denildi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar