Saudi Aramco halka arz değerlemesi için 1.71 trilyon dolar istiyor

Petrol devi Saudi Aramco halka arz değerinin fiyat aralığının 1.6 trilyon ile 1.7 trilyon arasında olması bekleniyor. Suudi prensin önceden hedeflediği 2 trilyon doların altında kalmasına rağmen dünyanın en büyük halka arzı olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bugün yayınlanan yeni izahnamede Aramco dünyanın en büyük ilk halka arzı olabilecek %1.5'lik hisse satışıyla 25.6 milyar dolar kazanmaya çalıştığını söyledi.

-Fiyat aralığı: Hisse başına 30 riyal - 32 riyal.

-Fiyat aralığının taban fiyatlaması 24 milyar dolar artacaktır.

-Aramco nihai fiyatı ve değerlemeyi 5 Aralık'ta yayınlayacaktır.

Suudi Arabistan, Prensin ekonomiyi çeşitlendirme planlarının temelini oluşturan halka arzın başarıllı olması için tüm engelleri ortadan kaldırıyor. Krallık, Petrol devi için vergi oranını düşürdü, yüklü bir kar payı vaad etti, ayrıca halka arza yatırım yapmaları için en zengin ailelerden taahhüt aldı.

"Küresel Petrol Talebi 20 yıl içinde Zirveye Çıkacak"

Suudi Aramco'nun ilk halka arz izahnamesinde yer alan değerlendirmede, Küresel petrol talebinin önümüzdeki 20 yıl içinde zirveye çıkabileceği öngörüldü.

Danışman Şirket IHS Markit Ltd. tarafından yapılan tahminde petrol talebinin 2035 yılında tavan yapacağı, ham petrolde ve diğer petrol türlerine ilişkin talep  artışının aynı dönemde dengeleneceği belirtildi. Diğer bir tahminde ise küresel petrol talebinde 2045 yılında 2040'a göre düşüş olacağı yer aldı.

Cumartesi günü yayınlanan izahname Aralık ayında hisse satışına hazırlanan, Dünyanın en büyük petrol üreticisi Aramco'nun finansal performansı, stratejisi  ve işletme risklerine ilişkin benzersiz bir bakış sunuyor. Diğer taraftan, izahname hükümetin ne kadar hisseyi satmayı planladığına ilişkin bir bilgi içermemekte. Tahmin, Aramco tarafından açıkça onaylanmasa da tahminin yer aldığı 658 sayfalık belge dünya çapında yatırımcıların ilgisini çekeceğe benziyor. Şirketin yöneticileri ise danışman şirket tarafından sağlanan verilerin güvenilir olduğu görüşünde.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar