'Sosyal medya'dan hisse satana 5 milyon TL ceza

Borsa İstanbul'da işlem yapma yetkisi olan kişilerin gazete, TV ve sosyal medyada yanlış ve yanıltıcı yatırım tavsiyelerinde bulunmaları disiplin cezası gerektiren haller arasına eklendi. Kesilecek para cezasının alt sınırı 10 bin TL'ye üst sınırı ise 5 milyon TL'ye çıkarıldı. Yatırım tavsiyesi verilen Whatsapp gruplarına üye olmanın da cezası en az 50 bin TL olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul’da işlem yapma yetkililerinin (aracı kurum vb.), gazete TV ve sosyal medyada yanlış ve yanıltıcı tavsiyelerde bulunması, disiplin cezası gerektiren haller arasına eklendi.

Yeni düzenlemeyle, disiplin para cezasının alt sınırı 5,000 TL’den 10,000 TL’ye, üst sınırı ise 50,000 TL’den 5 milyon TL’ye çıkarıldı.

Borsa İstanbul AŞ borsacılık faaliyetlerine ilişkin esaslar yönetmeliğinde değişiklikler öngören Sermaye Piyasası Kurulu yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

DİSİPLİN CEZASINA EKLENDİ

Yönetmeliğin disiplin cezalarını gerektiren fiilleri düzenleyen 53. maddesinde yapılan düzenlemeye göre, borsada işlem yapma yetkililerinin, gazete, televizyon, internet, sosyal medya hesapları veya benzer nitelikte kitle iletişim araçlarını kullanarak sermaye piyasası araçları hakkında yalan, yanlış ve yanıltıcı yorum ve tavsiyelerde bulunması disiplin cezası gerektiren haller arasına eklendi.

WHATSAPP GRUPLARINA ÜYE OLANLARA DA CEZA

Sosyal medya aracılığıyla veya üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplar üzerinden, sermaye piyasası araçlarının fiyatları, fiyat değişimleri ile arz ve taleplerine ilişkin yalan, yanlış ve yanıltıcı izlenim uyandırmak suretiyle yatırımcıları yönlendirmeye çalışanlarla iş birliği yapmak veya bu amaçla kurulan veyahut bu amaçla faaliyet yürüten üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplara üye olmak da bu kapsamda disiplin cezası gerektiren haller arasına eklendi. Bu fiillerin gerçekleşmesi halinde işlem yapma yetkililerine verilecek para cezası tutarı 50,000 TL’den az olamayacak.

DERİN HİSSE’YE TWITTER CEZASI

Öte yandan Sermaye Piyasası Kurumu da Borsa İstanbul’da manipülasyon yapan kişilere ağır cezalar veriyor. Geçen aylarda Twitter takipçilerine ‘tut tavsiyesi’ (satma) veren @derinhisse isimli Twitter kullanıcısının bu tavsiyenin ardından kendi sahip olduğu hisseleri sattığı gerekçesiyle 1 milyon 175 bin 29 TL para cezası kesmişti. Hesabın sahibi Önder Tavukçuoğlu’na daha sonra 1 milyon 175 bin 29 TL bir ceza daha kesilmişti.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar