S&P'den TCMB açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı değişiminin bankanın hedeflerini baltalayabileceğini duyurdu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'deki son gelişmelerin ülkenin ödemeler dengesi risklerini açığa çıkarabileceğini ve Banka'nın enflasyonu düşürme ve net uluslararası  rezervleri yeniden oluşturma hedeflerini baltalayabileceğini açıkladı.

S&P ayrıca, son gelişmelerin konu makroekonomik politika öngörülebilirliğine geldiğinde Türkiye'nin zorluklarını ön plana çıkardığını da belirtti.

Merkez Bankası başkanının değiştirilmesinin piyasalar için  sürpriz olduğunu ve buna negatif bir reaksiyon verildiğini belirten S&P, Türkiye'nin dış pozisyonunu zayıf görmeye devam ettiklerini de  vurguladı.

"Türkiye'nin kırılgan ödemeler dengesi pozisyonu son gelişmeler ile daha da kötüleşebilir" değerlendirmesini yapan S&P, Türkiye'nin  kısa vadeli ödemeler dengesi baskılarını kontrol etmek için seçeneklerinin sınırlı olduğunu ifade etti.

Temel beklentilerinin Türk otoritelerin liranın piyasa güçleri çerçevesinde ayarlanmasına imkan vermeye devam etmesini beklediklerini anlatan S&P, aşırı oynaklığa karşı kısa vadeli tedbirler beklenebileceğini de vurguladı. Bununla birlikte otoritelerin kurları kontrol etmek  istemeleri halinde seçeneklerinin, bazı sermaye akışı kontrolleri  uygulamak dışında, sınırlı olduğunu ifade eden S&P, böyle tedbirlere başvurulması riski yüksek olsa da temel senaryolarında Türkiye'nin  sermaye kontrolleri uygulamasının olmadığını da belirtti.

S&P raporunda, Türk bankacılık sisteminin kırılgan bir pozisyonda olmaya devam ettiğini tekrarlarken, Türk bankalarının dış fonlamaya  bağımlılıklarına işaret ettiği ve yatırımcı güveninin bankaların gelecek12 ayda vadesi gelecek dış borçlarını çevirme kabiliyetleri açısından  yatırımcı güveninin önemli olmayı sürdürdüğüne vurgu yaptı.

Liradaki oynaklığı da Türk bankalarının varlık kaliteleri üzerinde baskı yaratabileceğine dikkat çeken S&P, lirada değer kaybının  devam etmesi halinde varlık kalitesi ve ve risk maliyeti tahminleri  için riskler gördüklerini de vurguladı.

S&P, "Türkiye'nin mali pozisyonunu hala nispeten güçlü ve manevra için biraz politika alanı sağlar görüyoruz" değerlendirmesini de yaptı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar