SPK’dan tasfiye fonları için yeni açıklama
SPK, tasfiye edilen fonlarda 17 Eylül’de TEFAS’a iletilip iptal edilen talimatların da tasfiye bakiyesinden yatırımcılara ödeneceğini açıkladı.
Abone ol
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiye sürecine alınan fonlardaki yatırımcıları yakından ilgilendiren yeni bir açıklama yayımladı. Kurul, 17 Eylül 2026 tarihinde TEFAS üzerinden işleme kapatılan fonlarda hangi talimatların geçerli sayılacağını ve iptal edilen işlemlerde yatırımcıların parasının nasıl ödeneceğini netleştirdi.
SPK'nın 28 Eylül 2026 tarihli “Tasfiye Süresine İlişkin Basın Duyurusu” ile yaptığı açıklama, özellikle 17 Eylül'de alım veya satım talimatı veren yatırımcılar açısından önem taşıyor.
16 Eylül ve öncesindeki talimatlar işleme alınacak
SPK'ya göre tasfiyeye konu fonlarda 16 Eylül 2026 ve öncesinde TEFAS'a iletilen alım ve satım talimatları, ilgili işlem valörlerinde platformun olağan işleyişine dahil edildi.
Buna karşılık, 17 Eylül'de verilen talimatlar TEFAS tarafından iptal edildi.
Buradaki kritik ayrıntı ise saat 13.30 oldu.
16 Eylül saat 13.30'dan sonra ve 17 Eylül saat 13.30'dan önce verilen talimatlar aynı fiyat valörüne tabi olmasına rağmen, fonların 17 Eylül'de TEFAS'ta işleme kapatılması nedeniyle 17 Eylül tarihinde verilen tüm talimatlar iptal edildi.
İptal edilen 17 Eylül talimatları ne olacak?
SPK'nın açıklamasındaki en önemli bölüm yatırımcıların parasına ilişkin oldu.
Kurul, 17 Eylül'de TEFAS'a iletilen ancak fonların platformdan kapatılması nedeniyle iptal edilen talimat sahiplerine ödeme yapılacağını bildirdi.
Bu ödemeler, fonun tasfiye sürecinde oluşacak tasfiye bakiyesinden ve yatırımcının fondaki katılma payı sahipliği oranı dikkate alınarak gerçekleştirilecek.
Başka bir ifadeyle, 17 Eylül'de TEFAS üzerinden işlem yapmak isteyen ancak talimatı platform tarafından iptal edilen yatırımcıların hakları yok sayılmayacak; söz konusu yatırımcılar tasfiye bakiyesine dahil edilecek.
Temerrüt nedeniyle gerçekleşmeyen işlemler de kapsama alındı
SPK ayrıca daha önce TEFAS'a iletilmiş olmasına rağmen gerçekleştirilemeyen bazı talimatlar için de açıklama yaptı.
Buna göre 16 Eylül 2026 ve öncesinde TEFAS'a iletilen, ancak ilgili fonun temerrüde düşmesi veya fiyat açıklamaması nedeniyle gerçekleştirilemeyen talimatlar da tasfiye kapsamında değerlendirilecek.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.