TAV - TAVHL Havalimanları hisse yorumu ve teknik analizi

İş Yatırım, dün 3. çeyrek ve 9 aylık finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Analizde, Covid-19  kaynaklı seyahat yasaklarının neden olduğu ciro kaybı ve zayıf  karlılığa ek olarak iştirak zararları ve dolar paritesindeki yükseliş  kaynaklı kur farkı giderlerinin zararın ana nedenlerini oluşturduğunun altı çizildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İş Yatırım Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Gerçekleşen ve Tahminler Beklentimizle uyumlu 3Ç net zararı

Piyasanın 44 milyon ¬ net zarar beklentisinin üzerinde ancak bizim 50  milyon ¬ net zarar beklentimizle uyumlu, TAV 3Ç19’deki 89 milyon ¬ net  kar rakamına kıyasla 3Ç20’de 50 milyon ¬ net zarar açıkladı.

Covid-19  kaynaklı seyahat yasaklarının neden olduğu ciro kaybı ve zayıf  karlılığa ek olarak iştirak zararları ve ¬/$ paritesindeki yükseliş  kaynaklı kur farkı giderleri 3Ç20’de net zararın ana nedenlerini  oluşturmaktadır. TAV’ın 3Ç20 net zarar rakamına piyasa tepkisi beklemiyoruz.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar Yolcu trafiğindeki sert düşüş  kaynaklı zayıf ciro Beklentilerle uyumlu (İş Yat: ¬92mn, Piyasa:  ¬85mn), 3Ç20’de TAV’ın konsolide satış gelirleri yıllık bazda yolcu  trafiğindeki %71 düşüş neticesinde %65 düşüşle 87 milyon ¬’ya geriledi.

Havacılık ile Gümrüksüz Satış ve İkram gelirleri 3Ç20’de yıllık bazda  sırasıyla %75 ve %67 düşüş kaydetti. 3Ç20’de Yer Hizmetleri (yıllık %54 düşüş) ve Software (yıllık %34 düşüş) gelirleri göreceli daha az gerileme gösterdi. İş hacmindeki düşüş faaliyet giderlerinde de  gerilemeye neden oldu Nakit faaliyet giderleri (amortisman dışı  giderler) 3Ç20’de yıllık bazda yolcu trafiğindeki düşüşle gerileyen iş  hacmi ve TL’nin ¬ karşısındaki değer kaybı neticesinde yıllık bazda %53  düşüşle 60 milyon ¬’ya azaldı. 3Ç20’de personel giderleri ücretsiz izin  uygulaması ve TL’deki değer kaybı sonucu yıllık bazda %43 düşüş  gösterdi.

Amortisman giderleri ise 3Ç20’de birim muhasebe metodu (yolcu sayısı düştükçe amortisman sayısı da düşüyor) kaynaklı yıllık  bazda %42 düştü.  Bunun sonucunda toplam faaliyet giderleri ise 3Ç20’de yıllık bazda %51 düşüşle 76.8 milyon ¬’ya geriledi. Çeyrek  bazda ise nakit ve toplam faaliyet giderleri yolcu sayısındaki kısmi  toparlanma sonucu sırasıyla %22 ve %32 artış gösterdi. Konsolide FAVÖK  rakamı ise 3Ç20’de beklentilerin üzerinde (İş Yat. ve Piyasa : ¬23mn)  ancak yıllık bazda % 78 düşüşle 27 milyon ¬’ya geriledi.  Çeyrek bazda  net borç pozisyonunda artış TAV’ın konsolide net borç pozisyonu 1Y20  sonundaki 839 milyon ¬’dan 9A20 sonunda 862 milyon ¬’ya (50 milyon ¬  devlet tahvili dahil) yükseldi. Şirket 1Ç20’de AHL’na ilişkin telafi  ödemesinin ilk taksidi 193 milyon ¬’u nakit olarak tahsil etmişti. 196  milyon ¬ tutarındaki ikinci taksidin 1Ç20’de tahsil edilmesi  bekleniyor. Şirket 9A19’daki 48 milyon ¬ karşın 9A20’de 27.5 milyon ¬  yatırım harcaması yaptı. TAV hisse geri alım programı kapsamında 13 Mart’tan bu yana 4.3 milyon ¬ değerinde 2 milyon hisse geri aldı.

Görünüm Yolcu trafiği gelişmeleri Temmuz 2020 itibariyle Türkiye, Tunus ve Makedonya dış hat uçuşlara açıldı. Zagreb pandemi boyunca  açıktı. Gürcistan havaalanları ise kısmen dış hat uçuşlara açılırken  tam kapsamlı açılışın Kasım’da olması bekleniyor. Eylül’de Medine Havaalanı’nın kısmen dış hat uçuşlara açılırken Kasım’da kapsamın  artması bekleniyor. Sınırlı sayıda ülkenin Türkiye ile karşılıklı  uçuşları başlatmasına rağmen, Eylül’de aylık bazda, 2019’a kıyasla

Antalya dış hat yolcusunun %45’ini, Bodrum ise %59’unu geri aldı. TAV  yönetimi her şey normale döndüğünde TAV havalimanlarındaki  toparlanmanın hızlı olacağına inanıyor. Almati Havaalanı hisse devrinin 4Ç20?de tamamlanması bekleniyor.

Almati Havaalanı satın alımı ile ilgili finansman ihtiyacında  kullanılacak kredilerin ön oyanının IFC ve EBRD’den alındığını  belirtildi. Almati Havaalanı’nın gelirleri turizmden ziyade, kargo ve Asya ile Yeni İpek Yolu üzerinden geçen havayollarının transit  trafiğine daha çok bağlı olduğundan Almati‘nin finansalları TAV’ın  mevcut portföyüne kıyasla daha korunaklı. TAV aynı zamanda Tunus borç  yapılandırma ile ilgili görüşmelerde sona gelindiğini belirtti. TAVHL  hedef fiyatımız Kazakistan Almati Havaalanı’nın değerlemesini  içermektedir."

TAVHL TAV HAVALIMANLARI HOLDING A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 161.5
Satış 161.6
Değişim -4.5%
Son Değer 161.6
En yüksek 166
En düşük 160.2
Haftalık Değişim -2.7092%
Aylık Değişim -7.3925%
Yıllık Değişim 50.3255%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar