TCMB faizi 100 baz puan indirdi

Merkez Bankası, nisan toplantısında beklentilerin aksine 100 baz puanlık indirim yaparak politika faizini yüzde 8,75’e getirdi. Yapılan açıklamada 'Salgının küresel etkileri yakından izlenmektedir' denildi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Merkez Bankası, nisan toplantısında beklentilerin aksine 100 baz puanlık indirim yaparak politika faizini yüzde 8,75’e getirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) nisan toplantısında 25-50 baz puanlık beklentilerin aksine 100 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 9,75’ten yüzde 8,75’e çekti. Analistler Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve ülke risk primindeki yükseliş nedeniyle daha düşük bir indirim beklentisindeydi. Ancak, PPK’nın, ekonomik aktivitedeki durgunlukla beraber iç talepteki yavaşlamanın ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin enflasyonda aşağı yönlü risk yarattığını göz önüne alarak daha yüksek bir indirim yaptığı belirtiliyor.

Karar öncesi 6.97 lira civarında olan dolar kuru karar sonrasında sert yükseldi ve 7 lira sınırına geldi.

Merkez Bankası’nın Amerikan Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Çin veya Japonya ile muhtemel swap anlaşmasına odaklanan piyasaların beklentinin üzerinde gelen faiz indirimine tepkisinin şimdilik sınırlı olduğu vurgulanıyor.

Nisan toplantısındaki indirimle birlikte Merkez Bankası'nın yılbaşından bu yana faizlerde yapmış olduğu indirim oranı 325 puana ulaştı. Merkez Bankası’nın piyasa yapıcı bankaları fonlama maliyeti yüzde 7,25 seviyelerinde bu yüzden politika faizi halen daha bu seviyenin üzerinde kalıyor.

Alınan tedbirler sonrasında da katkı yapacak
Nisan ayı toplantısı sonrası yapılan açıklamada mart toplantısından farklı olarak, ocak ve şubatta finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyetin salgının etkilerine bağlı olarak mart ayı ortasından itibaren zayıflamaya başladığı kaydedildi. Açıklamada, “Salgının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme gösteren cari işlemler dengesinin, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmektedir” denildi.

Talep koşulları enflasyonu sınırlayacak
Yine mart toplantısına benzer şekilde enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyrettiği belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Türk Lirası’nda gözlenen değer kaybına karşın, ham petrol ve metal olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüş enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda yılsonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 100 baz puan indirim yapılmasına karar vermiştir.”

Yorumlar