TCMB kararı piyasaları memnun etti

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aylin Cevizci, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı. Cevizci, kararın piyasaları memnun ettiğini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aylin Cevizci Para Politikaları Kurulu'nun politika faizini 75 baz puan düşürmesini ve MB faiz kararının yüzde 11,25 olmasını değerlendirdi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

2020 yılının ilk faiz kararına yönelik faiz indirim tahminleri ağırlıklı olarak 50-100 baz puan aralığında şekillenirken, yelpazenin 200 baz puana kadar çıktığını hatta hiç değiştirmeme yönünde de beklentilerin olduğunu gördük. Gelen karar ise az çok piyasa tahminleri ile uyumlu şekilde 75 baz puan yönünde oldu ve politika faizi %12 seviyesinden %11,25 seviyesine indirildi.

Karar metninin detaylarına bakıldığında ise, ilk ve ikinci paragrafta önemli bir değişiklik bulunmuyor. Üçüncü paragrafta ise “Mevcut küresel finansal koşullar ve son dönemde küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşme gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemektedir” ifadesinde üstü çizili olan cümle yeni bir ifade olarak eklenmiştir.

Dördüncü paragrafta ise, “döviz kuru, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir” ifadesi eklenmiş. Devam eden cümlede dikkat çeken detay ise, “Kurulun enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir” ifadesinde “ölçülü” tabirinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir önceki karar metninde doğrudan oransal bir ifade kullanılırken, ölçülü kavramının dezenflasyon süreci ile uyumlu şekilde daha sınırlı faiz indirimlerinin gelebileceğine işaret ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca paragraf biterken “mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir” ifadesine koruduğu kavramı yerleştirilmiş.

Faiz indirimi sürecinin başlamasından bu yana yayınlanan karar metinlerine kıyasla en az değişikliği içeren metin olduğunu öncelikle belirtmek gerekir. Gelen karar TL varlıklar nezdinde ilk etapta pozitif bir etkiye neden oldu. Yüksek bir faiz indirimi kısmında enflasyon-faiz dengesinin negatif etkilenebileceğine dair ihtimal TL varlıklar üzerinde baskı yaratabilirdi fakat bu kararın piyasaları destekleyici nitelikte olduğunu söylemek mümkün. Gelecek toplantı için ocak ayı enflasyon verisinin görülmesi gerekiyor. Şu anda son gelen manşet enflasyon baz alındığında bile negatif reel faiz söz konusu iken, enflasyonun gelecek aylarda %10-11 aralığında kalması durumunda TCMB’nin elinde ya pas geçme fikri ya da 25-50 baz puanlık bir faiz indirim adımı kalır.

Ayrıca jeopolitik riske ve maliyet unsuruna dikkat çeken Merkez için bu gelişmelerin kararlarında önemli riskleri oluşturduğunu belirtmekte fayda var. Bir diğer yandan döviz kurundaki gelişmelerin üretici fiyatlarına bağlı olarak bunun çekirdek enflasyon üzerindeki etkilerine yer veren bankanın ifadesinden gelecek toplantılarda bu unsurun önemli olabileceğini gösteriyor.

Merkez bankası yıl sonu tahminini %8-9 aralığındaki oranı muhafaza edebilir. Bu durumda ay sonunda açıklanacak olan enflasyon raporu önem arz ediyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar