Tesla'dan lüks otomobil üreticilerine darbe

Mercedes, BMW ve Audi gibi lüks otomobil üreticilerinin Çin otomotiv pazarındaki payları Tesla'nın pazara girmesiyle beraber düştü. Mercedes, ortalama araç satışlarında BMW’yi geçse de elektrikli araçlarda geçen sene sadece 193 bin adet satabilmiş durumda.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Mercedez Benz, 2020 yılında dünyanın en çok satan lüks araba markası olma unvanını BMW’den kıl payı aldı. Fakat Çin otomotiv pazarında Alman dominasyonu azalmaya başladı.

BMW salı günü yaptığı açıklamada küresel satışlarının yüzde 0,72 düşerek 2,03 milyon araç olarak gerçekleştiğini söyledi. Mercedes en büyük rakibini satışlarda sollarken elektrikli araba üreticisi Tesla dünyanın en büyük pazarına adım attı.

Tesla, Nio ve Li Auto Çin’de tanınan araba üreticileri haline gelirken BMW, Mercedes ve Volkswagen Audi lüks araç segmentinin yüzde 60’ını uzun zamandır kontrol ediyordu.

Alman üreticiler geçtiğimiz yıl pazarda büyüme kaydetseler de satışlarının bir kısmını elektrikli araba üreticileriyle paylaşmak zorunda kaldılar.

“Tarihsel olarak neredeyse dokunulmaz olan Alman markalarıTesla ve diğer lüks elektrikli araba üreticilere pazar paylarını kaybetmeye başladı.” diyen Piper Sandler & Co Analisti Alexander Potter, eğilimin BMW, Mercedes ve Audi daha kötüleşeceğini düşünüyor.

Alman araba üreticileriyse Tesla’nın atılımına elektrikli araç modellerinin sayısını artırarak cevap veriyorlar. Daimler EQA kompakt modelini bu ay duyurmaya hazırlanırken BMW tüm elektrikli ve hibrit modellerinin sayısını ikiye katlayarak 2023’e kadar 25 model sunmayı hedefliyor.

Mercedes, ortalama araç satışlarında BMW’yi geçse de elektrikli araçlarda geçen sene sadece 193 bin adet satabilmiş durumda.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar