TL mevduatta vergi indirimi 2021 sonuna kadar uzatıldı

Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, lira mevduat hesaplarında vergi avantajı yılsonuna kadar uzatıldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, lira mevduat hesaplarında vergi avantajı yılsonuna kadar uzatıldı.

Kararname, bankaların  ihraç ettiği lira cinsinden yatırım fonları, tahviller ve İslami  borçlardan elde edilen gelirler üzerindeki vergi indirimini de  yılsonuna kadar uzatıyor. Geçen yıl Eylül ayında para birimini  desteklemek için lira mevduatlarına vergi indirimleri getirilmişti.

TRY mevduatlarına uygulanan stopaj oranları Eylül 2020’den beri şu  şekilde uygulanmaktadır:

·        6 aya kadar vadeli hesaplar (6 ay dahil) için %15’ten %5’e,

·        1 yıla kadar vadeli hesaplar (1 yıl dahil) için %12’den %3’e,

·        1 yıldan uzun vadeli hesaplar için %10’dan %0’a düşürülmüştü.

Stopaj istisnasının uzatılması ile beraber, lira mevduatlardan elde  edilen net getiri etkisi kısılmayacak. Eğer, vergi avantajları  uzatılmasaydı, vadeye göre değişen dilimlerle beraber ek kesintiler  söz konusu olacaktır.

Enflasyonun, faizlerin üzerine çıkması ile  beraber son Merkez Bankası faiz indiriminden sonra da lira mevduat  hesaplarına uygulanan faiz oranlarında düşüş olacak.

Bu da reel getiri  bakımından, yerel paranın cazipliğini azaltan ve döviz mevduat  eğilimini artıran bir durum olacak. Vergi dilimlerinin yeniden artması  ise, elde edilen net getiri etkisini daha da azaltacaktı. 1 yıldan  uzun vadede sıfır olan stopaj tasarruf sahiplerinin daha uzun vadelere  yönelmesini de amaçlıyor. Çünkü en yaygın vadeler genelde 1 ve 3 ay.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar