TL'deki değer kaybının ana nedeni ne?

Bloomberg HT'ye konuşan Garanti Yatırım Yurtdışı Piyasalar Araştırma Birim Müdürü Cem Tözge, "TL’deki değer kaybının ana etkisi faiz kararı ama buna yurtdışındaki piyasalardaki gelişmeler de eşlik ediyor" dedi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Garanti Yatırım Yurtdışı Piyasalar Araştırma Birim Müdürü Cem Tözge Dolar/TL ’deki yükselişi değerlendirdi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Tözge, dolar/TL’deki yukarı yönlü her hareketin tüketici fiyatlarına yansıdığını ve Merkez Bankası’nın faiz kararının değer kaybındaki ana etken olduğunun altını çizdi.

Tözge’nin konuşmasında öne çıkanlar başlıklar şöyle:

"Son 2 haftadır gelişmekte olan ülkelerde bir sıkıntı var. 1,2 milyar dolar gelişmekte olan ülkelerin ETF’lerinden para çıkmıştı. Bu net bir şekilde Fed ile birlikte, enflasyonun önümüzdeki dönemde tahvil fiyatlarına olumsuz yansıyacağı fiyatlaması... Son faiz indirimi ve bir faiz indirimi sürecine girdiğimizin anlaşılması sonucu TL'de diğer ülkelere göre kötü bir performans var. Sadece dolar/TL olarak bakmamak lazım. Son faiz kararından sonra TL dünyadaki tüm para birimlerine karşı değer yitiren para birimi haline geldi. TL’deki değer kaybının ana etkisi faiz kararı ama buna yurtdışındaki piyasalardaki gelişmeler de eşlik ediyor"

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar