TL'deki düşüş özel sektörü tahvile yönlendirdi

Türk Lirası'nın değerlenmesi özel sektöre uygun borçlanma maliyetleri sunarken dolar cinsi borçlanma maliyetleri de 5 yılın dibine indi. Bu durum şirketlerin tahvil ihraçlarına hız vermesine zemin hazırladı

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türk Lirası'nın yeniden değerlenmesi özel sektöre uygun borçlanma fırsatları sunuyor.

Bloomberg'in haberine göre gelişen ülke para birimleri arasında liranın en iyi performansı göstermesi ve Türkiye risk priminin gerilemesi Türk şirketlerinin dolar cinsi borçlanma maliyetini Temmuz 2016’dan bu yana en düşük seviyeye indirdi. Türk şirketleri düşen maliyet trendinde bu yıl vadesi dolacak 6,7 milyar dolarlık yabancı para birimi tahvili yenileyecek.

Yeni ihraçlar ise bankalarla başladı. Vakıfbank ve Ziraat’in de aralarında olduğu dört banka ekim ayından bu yana 2,2 milyar dolarlık borçlanma aracı ihraç etti.

Türkiye’de ekonomi politikalarında kasım ayında yaşanan dönüş öncesinde özel sektör tahvilleri 2020’nin ilk dokuz ayında yarı yarıya gerilemiş, zayıf talep sebebiyle Türkiye Varlık Fonu eurobond ihracını ertelemişti.

Politikalarda yaşanan dönüşüm kapsamında TCMB Başkanı Naci Ağbal politika faizini toplamda 675 baz puan artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ise bankaları daha fazla kredi vermeye teşvik eden Aktif Rasyosu’nu kaldırdı.

Ziraat Bankasi Finans Grubu Sirketleri Yönetimi ve Yatırımcı İlişkileri Bölüm Başkanı Fatma Nur Çetinel Türkiye ekonomisindeki pozitif gelişmeler doğrultusunda Türk tahvil ve hisse senetlerine talebin arttığına dikkat çekerek, “Uluslararası piyasalardan borçlanma politikamız, piyasa koşullarındaki güzel fırsatları değerlendirmek yönündedir” dedi.

Bloomberg Barclays endekslerine göre en iyi performansı gösteren 10 Türk özel sektör tahvilinin dokuzunu bu yıl %2 getiri sağlayan banka tahvilleri oluşturuyor.

Türkiye’de politika çerçevesinin artık daha fazla ana akım olduğunu ve bunun da iyi karşılandığını belirten Fisch Asset Management AG Özel Sektör Tahvilleri Masası Şefi Meno Stroemer “Türkiye öngörülemez olabilir ama mevcut yönü iyi buluyorum” yorumunu yaptı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar