Trump taraftarları kongre binasını bastı

ABD'de seçim sonuçlarının resmen tescil edileceği Kongre oturumunun başlamasının ardından Trump destekçileri Kongre binasına girdi. 4 kişinin hayatını kaybettiği olaylar nedeniyle Washington'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. ABD'li yetkililer, saatler sonra Kongre binasının boşaltıldığını duyurdu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Kongresi, tüm Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla ortak oturumda bir araya geldi. Ülkedeki seçim yasalarına göre, 14 Aralık 2020'de tüm eyaletlerdeki Seçiciler Kurulu delegelerinin kullandığı oyların tek tek sayılıp ardından seçim sonuçlarının tescil edileceği ortak oturuma, göstericilerin barikatları aşarak Kongre binasına girmesi üzerine ara verildi.

"Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı. Çıkan olayların ardından Washington'da yerel saatle 18.00'den sonra şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ABD'li yetkililer, saatler sonra Kongre binasında güvenliğin tamamen sağlandığını açıkladı.

4 kişi hayatını kaybetti

Bazı protestocular Senato genel kurul salonuna ulaştı. Temsilciler Meclisi'nde ise kapılar kapatıldı, kapıların önüne barikatlar kuruldu ve güvenlik güçleri içeri girmek isteyenlere ateş açtı. 

Washington DC Polisi, yaşanan şiddet olaylarında 4 kişinin  yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre bir kadın  Capitol Hill'de vurularak öldürülürken, 3 kişi de olaylar sırasında  kaldırıldıkları acil servislerde yaşamlarını yitirdiler.

Olaylarda 14 polisin hafif şekilde yaralanırken ve en az 52 kişi gözaltına alındı. Güvenlik güçleri, Kongre binasının yakınında patlayıcı bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Biden : Demokrasimiz benzeri görülmemiş bir saldırı altında

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin Kongreyi basmasının ardından "ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırılara son verilmesi" çağrısı yaptı.

Biden, başkanlığının tescil edileceği Washington'da başlayan olayların ardından açıklamalarda bulundu. ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik "görülmemiş saldırılara" son verilmesi çağrısında bulunan Biden, "Başkan Trump'ı TV'ye çıkarak ettiği yemini yerine getirmesi, Anayasa'yı savunması ve bu kuşatmaya son verilmesini talep etmeye çağırıyorum." dedi.

Trump'tan işgalcilere "eve dönün" çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongre binasında çıkan olaylar üzerine yayımladığı görüntülü mesajında kendisini destekleyen göstericilere "eve dönün" çağrısı yaptı.

Trump, mesajında, "Acı içinde olduğunuzu, incindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim var." dedi.

Seçimi açık ara önde kazandıklarını herkesin bildiğini iddia eden Trump, destekçilerine şöyle seslendi: "Şimdi eve dönmeniz gerekir. Huzuru, kanun ve düzeni sağlamamız gerekir. Kanun ve düzen ile insanlarımıza saygı göstermek zorundayız. Çok zor bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha önce böyle bir şey olmamıştı, (seçimi) hepimizin elinden, benden, sizden ve ülkemizden aldıkları başka bir zaman olmamıştı. Hileli bir seçim oldu ancak bu insanların ekmeğine yağ süremeyiz. Huzuru sağlamamız lazım. Onun için evinize gidin. Sizi seviyoruz. Sizler bizim için özelsiniz. Neler olduğunu gördünüz. Çok daha kötü, insanlara nasıl davrandıklarını gördünüz. Nasıl hissettiğinizi biliyorum ama evinize gidin. Huzurla evinize gidin."

Trump, daha önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise "ABD Kongre binasındaki herkesi 'itidalli' olmaya çağırıyorum. Şiddet yok. Hatırlayın, biz kanun ve düzen partisiyiz. Kanunlara ve üniformalı erkek ve kadınlarımıza saygı gösterin." ifadelerini kullandı.

Kategoriler Gündem
Yorumlar