Tunus'ta darbe girişimi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, "ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar nedeniyle" kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurdu. Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi, "Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır" diyerek halkı "demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye" çağırdı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İktidar partisi karşıtı protestoların siyasi krizi büyüttüğü Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu açıklardı. 

 Said'in açıklamasının ardından binlerce Tunuslu sokağa inip bayraklar sallayarak ve arabalarının kornalarıını çalarak kutlama yaptı. 

Reuters'ın aktardığına göre pazar akşamı parlamento binasının etrafını askeri araçlar sardı ve Parlamento Başkanı Raşid Gannuşi içeri alınmadı. Kalabalığın, Gannuşi'nin geri çevrilmesini alkışladığı belirtildi.

Parlamentonun etrafındaki güvenlik güçleri
Pazar gününün erken saatlerinde Tunus'un çeşitli şehirlerinde insanlara sokağa çıkmış ve iktidarı ekonomiyi kötü yönetme, yozlaşma ve yüksek Koronavirüs enfeksiyon oranlarıyla suçlayan eylemler düzenlemişti. Parlamentonun önünde toplanan yüzlerce kişi iktidardaki "ılımlı İslamcı" Nahda Hareketi'ne ve Başbakan Meşişi'ye karşı slogan attı.

Protestolarla geçen günü ardından Said, kendi yetkilerini kullanarak hükümeti görevden aldığını ve meclisin yetkilerini askıya aldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Said, tüm milletvekillerinin de dokunulmazlığının kaldırıldığını ve parlamento yetkilerinin 30 gün boyunca donuk kalacağını bildirdi.

Said, cumhurbaşkanlığı makamının yürütme yetkilerini devralacağını ve ona kendisinin atadığı bir başbakan liderliğindeki hükümetin destek olacağını dile getirdi.

Kategoriler Gündem
Yorumlar