Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 3.4 küçülecek

Fitch Solutions Kıdemli Ülke Riski Analisti Michael Langham, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3,4 daralarak resesyona gireceğini ve önümüzdeki yıllarda ılımlı toparlanmalar yaşayacağı görüşünde olduklarını bildirdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fitch Solutions'un bugün düzenlediği ve COVID-19 salgını ortamında Türkiye'nin makroekonomik görünümün tartışıldığı webinarda konuşan Langham, Türkiye'nin olgunlaşmış bir ödemeler dengesi krizinde kaçınacağını, dışarıdan swap hatlarının biraz desteği ile sorunların üstesinden geleceğini öngördüklerini belirtti.

Türkiye'nin atacağı adımlar arasında ithalat için iç talebin keskin şekilde bastırılması ve sermaye çıkışlarına ilişkin daha sıkı kontrolller uygulanmasını da içerebileceğini ifade eden Langham, yılın ikinci yarısında global ekoonomide kademeli bir toparlanma olacağını ve Türk hükümeti ve bankacılık sektörü üzerinde finansman baskılarının hafifleyeceğini öngördüklerini de anlattı.

Langham, "Ancak büyüme ve potansiyel bir ödemeler dengesi krizi için riskler aşağı yönlü" ifadelerini de kullandı.  İthalat talebindeki keskin düşüş nedeniyle Türkiye'nin cari işlemler fazlası verdiğini de belirten Langham, Türkiye'nin çöken petrol fiyatları ve düşük iç talebe bağlı olarak 2020'de enerji ithalatından 8-10 millyar dolar tasarruf sağlamasını beklediklerini de ifade etti.

Bununla birlikte Longham, enerji harcamalarından elde edilen bu tasarrufun, turizm sektöründeki kayıplarla dengeleneceğini de belirtti. Webinar'da yaptığı sunumda dış kaldıraç azaltımının rezervler üzerinde baskı yarattığına işaret eden Langham, Türkiye'nin kısa vadeli dış yükümlülüklerini karşılama ihtiyacının yurt içi tükemetimin payını ve yatarımları düşmeye zorlayabileceğini anlattı. Langham, "Büyüme için daha bastırılmış görünüm öngörümüze bağlı olarak Türkiye'nin önüzdeki yıllarda küçük cari açıklar vereceğini öngörüyoruz" dedi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar