Türkiye NATO vetosunu kaldırdı

İsveç ve Finlandiya’nın başvurusuna Türkiye’nin koyduğu veto İspanya’da başlayan NATO Zirvesi’nde aşıldı. İki ülke terörle mücadelede Türkiye ile tam dayanışma ve işbirliği ile silah ambargosu olmayacağı garantisi verdiler. Türkiye de iki ülkenin üyeliği önündeki engelleri kaldırdı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuna terörle mücadele bağlamındaki güvenlik kaygıları nedeniyle itiraz eden Türkiye, iki ülkenin beklentilerini karşılayıcı ve kayıt alına alınacak taahhütlerde bulunması üzerine çekincelerini kaldırdı. Üç ülke arasındaki uzlaşı, NATO Zirvesi öncesinde yapılan dörtlü zirvede geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in daveti üzerine yapılan zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson yaklaşık iki saat görüştü. Görüşmeyede üçlü bir memorandum üzerinde anlaşıldı.

BELGEDEKİ ANA VURGULAR

Üçlü memorandum Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde tarafından imzalandı. Belgede yer alan ana vurgular şunlar:

 

 * Üç ülke, Washington Antlaşması ilkeleri ve değerlerine bağlılıklarını ifade ederler.

* İttifak’ın en temel unsurlarından biri üyelerin milli güvenliğinin yanı sıra terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.

* Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacaklardır.

* İki ülke terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar.

* İki ülke, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgüt olduğunu teyit eder. İki ülke, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, uzantılarının faaliyetleriyle iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan, bu örgütlerle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder.

* Üç ülke terör faaliyetlerini engellemek amacıyla işbirliğini artırmaya karar vermişlerdir. İki ülke, terör örgütlerinin emellerini reddeder.

* İsveç, yeni bir terör suçları kanununun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini teyit eder.

* Üç ülke aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler.

* İki ülke, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu, bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini işleme koyacaktır.

* PKK terör örgütünün ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine soruşturma başlatacak ve yasaklayacaklardır.

Uzlaşı kapsamında, üç ülke bir diyalog ve işbirliği mekanizması oluşturmaya da karar verdiler.

TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALDI

Anlaşmadan sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan da bir açıklama yapıldı. "Türkiye istediğini aldı" denilen açıklamada, "PKK/YPG/PYD ile FETÖnün bir terör örgütü olduğunun bu kadar net ortaya konması, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde verdiği mücadelede uluslararası boyutta da çok önemli bir adım olmuştur" ifadeleri yer aldı.

Kategoriler Gündem
Yorumlar