Türkiye'nin CDS'inde bir ilk

Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS) mart ayından bu yana ilk defa 300 baz puan seviyesinin altına geriledi. 21 Nisan’da bu yılın zirvesini gören CDS yıl içerisinde dalgalı bir seyir izlemişti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS) pandemiden sonra ilk defa 300 baz puan seviyesinin altını gördü.

21 Nisan’da bu yılın zirvesini gören CDS yıl içerisinde dalgalı bir seyir izlemişti. Kasım ayının başlarında 550 baz puan seviyesinin üzerinde seyreden risk primi, ekonomi yönetimindeki değişikliklerden sonra düşüş eğilimine girmişti.

Kasım ayı başında ekonomi yönetiminin değişmesinden sonra yüzde 50’e yakın düşüş kaydeden CDS, 5 Şubat cuma günü 292,671 baz puan seviyesine geriledi.

Cuma günü Reuters'a açıklamalarda bulunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, "Uzun süre faiz indirimini gündeme almamız olası görünmüyor" ifadelerini kullandı. Ocak enflasyonunun tahminlere yönelik yukarı yönlü riskleri gösterdiğini belirten Ağbal yabancı merkez bankaları ile swap anlaşması yapma planının da olmadığını ifade etti.

CDS nedir?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar