Türkiye'nin risk primi kritik seviyeyi aştı

Türkiye'nin risk primi, dolar/TL'deki yükselişle birlikte yeniden 300 baz puan seviyesinin üzerine çıktı. CDS, salgının başladığı 2020 Mart ayından sonra ilk defa 3 Şubat’ta 300 baz puan seviyesinin altına inmişti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS), Dolar/TL ’deki yükseliş sonrasında yeniden 300 baz puanın üzerine çıktı.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi perşembe günü anlık olarak 10 baz puandan fazla yükselerek yüzde 1,60’ı gördükten sonra cuma günü yüzde 1,49 seviyesinde seyrediyor. ABD tahvil faizleri hafta yüzde 1,34 seviyesinden başladıktan sonra 15 baz puan yükseliş kaydetti.

 ABD Hazine tahvili faizinin yükselmesiyle beraber dolar/TL’de haftalık kayıplar da yüzde 6’yı geçti. Türk Lirası dolara karşı en son 2018 yılının Ağustos ayında haftalık olarak bu kadar fazla değer kaybetmişti.

CDS, salgının başladığı 2020 Mart ayından sonra ilk defa 3 Şubat’ta 300 baz puan seviyesinin altına inmişti.

CDS nedir?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.

Kaynak: Bloomberght

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar