"Türkiye'ye yatırım herkesin çıkarınadır"

Avrupa İşadamları Kulübü (EBCA) Başkanı Zbigniew Roch, Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine işaret ederek, "Birçok kurum, özel yatırımcı ve AB'nin programları bize şunu gösterdi ki Türkiye'ye yatırım yapmak herkesin çıkarınadır"

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW) Türkiye ve EBCA iş birliğinde düzenlenen, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Polonya Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen "İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi" gerçekleştirildi.


Zirvenin açılışında konuşan Roch, NATO üyesi Türkiye'nin, Avrupa şirketleri ve AB için önemli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye, Avrupa'nın enerji koridoru üzerinde yer alıyor. Bir diğer önemi de başka ülkelere geçiş koridoru oluşturmasıdır. Bu önemli coğrafi konumu nedeniyle, bu ülkenin önemi ve Avrupa'yla ilişkileri bizim için önemli. Türkiye istikrarlı bir ülke. Burada siyasi olduğu gibi ekonomik ilişkiler de kurulabilir" diye konuştu.


Roch, Türkiye'nin gelecekte Avrupa'dan Asya veya Afrika'ya gidecek yatırımlar açısından da bir köprü vazifesi gördüğünü kaydederek, "Birçok kurum, özel yatırımcı ve AB'nin programları bize şunu gösterdi ki; Türkiye'ye yatırım yapmak herkesin çıkarınadır. Biz de bu süreci hızlandırmak istiyoruz ve belli projelere imkan tanımak istiyoruz" değerlendirmelerini yaptı.


 "Türkiye, söz sahibi ülkelerin başında gelmekte"


DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik de Türkiye'nin gelişen ülkelere rol model olmaya devam ettiğini, sadece bulunduğu coğrafyada değil, tüm dünyada önemli başarılara imza attığını söyledi.


Türkiye'nin, 2023 hedefleri doğrultusunda bölgede çekim merkezi haline geldiğini belirten Bozçelik, "Türkiye, uluslararası siyasette belirleyici taraf olma mücadelesinde siyasi, ekonomik ve diplomatik anlamdaki küresel hedefleri temel alan yapışıyla söz sahibi ülkelerin başında gelmektedir" dedi.


Bozçelik, DMW'nin gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin katılımcılara bilgi vererek, şunları kaydetti:


"Amacımız Türkiye'nin yatırım fırsatlarını paylaşmak ve derin iş birlikleri sağlamaktır. Oluşturduğumuz katma değerin ve uluslararası gelişmelerin giderek çok boyutlu bir nitelik kazandığı dünyada, birbirimize ortak kazanımlar getireceğimize inanıyoruz. İlkini bu yıl yaptığımız İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, her yıl biraz daha büyüyerek geleneksel hale gelecektir." 


 "Türkiye'yi, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak görmek gerek"


Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ise önemli bir jeopolitik konuma sahip olan Türkiye'nin yatırım potansiyelini ortaya koyması için herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydetti.


Türkiye'nin, 1952'den bu yana NATO'ya üye olduğunu ve Avrupa Konseyi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldığını anlatan Kadooğlu, birçok ülkeyle stratejik iş birliği yapıldığını, ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirildiğini dile getirdi.


Kadooğlu, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda iyi bir performans ortaya koyduğuna da vurgu yaparak, şöyle devam etti:


"Türkiye sosyal güvenlik sistemi, kamu maliyesi ve finans sektörüne kadar yatırım koşulları için kritik olan bir dizi reform hayata geçirdi. Böylelikle özel sektörün daha hızlı gelişmesi için yollar açıldı. Borç stoku gerileyen ve Maastricht kriterlerine uyan bir Türkiye var. Tüm bunların yanı sıra hala yapılması gerekenler de var. Özelikle hükümetin açıkladığı Öncelikli Dönüşüm Planları'nın hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor."


Avrupa Birliği Enerji Uzmanı Bohdan Zakiewicz de "Türkiye en imtiyazlı ülkelerden biri. Bunun sebebi de çok büyük enerji kaynaklarına sahip olması. Bunun için Türkiye'yi, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak görmemiz gerek. Tek bir sorun var; o da bu  enerjinin nasıl çıkarılacağı ve kullanılacağı" dedi.


Zirvede, açılış konuşmalarının ardından katılımcı şirketler tanıtım sunumları yaptı. Ardından, uluslararası yatırımcılar ile iş dünyası temsilcileri bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi.



Kategoriler Ekonomi
Yorumlar