UBS, TCMB faiz beklentisini revize etti

UBS, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yıl sonuna kadar sadece 50 baz puanlık bir indirim beklentisi içerisinde olduğunu belirtirken daha hızlı bir parasal gevşemenin de riskler arasında bulunduğunu söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

UBS, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2021 sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimine daha giderek faizleri yüzde 17,50’ye çekmesini beklediklerini ama TCMB’nin faizleri bir kez daha indirmek için büyük ihtimalle manşet ve çekirdek enflasyonda düşüşü bekleyeceğini söyledi.

Dolarizasyon trendini de yakın takip edeceklerini belirten banka, geçen hafta hanehalkı ve şirketlerin 1,7 milyar dolar satarak Türk lirası mevduata geçtiklerinin altını çizdi.

Barclays’den yeni enflasyon tahmini

Barclays, Türkiye'ye yönelik enflasyon tahmininde güncelleme yaptı. Barclays, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 17,9'a yükseltti.

Banka Türkiye'de tüketici fiyatlarının ölçümünde kullanılan iki "kritik" temel ölçümün Eylül ayında artış kaydettiğini söylerken bugün açıklanan veriler manşet enflasyonun yıllık yüzde 19,58 seviyesinde olduğuna işaret etti.

Barclays, ayrıca Türkiye'nin dördüncü çeyrekte 75'er baz puanlık 3 faiz indirimi yapacağı tahmininde bulundu.

Enflasyonda yükseliş sürdü

Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 19,58 olarak kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Eylül ayında tüketici fiyat endeksinde bir önceki aya göre yüzde 1,25'lik artış görüldü.

Üretici fiyat endeksi Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 43,96 arttı. Aylık bazda ise üretici fiyat endeksindeki artış yüzde 1,55 olarak gerçekleşti.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar