Üçüncü çeyrek 2021 kar tahminleri

Temmuz-Eylül dönemini kapsayan 3Ç21 finansallarını açıklama sezonu başladı. Sonuçlarını solo açıklayan sanayi şirketleri için son açıklama tarihi 1 Kasım, konsolide açıklayan sanayi şirketleri için 9 Kasım olarak belirlendi. Banka ve konsolide sigorta finansalları için son açıklama tarihi ise 19 Kasım.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yapı Kredi Yatırım tarafından hazırlanan araştırma raporunda yer alan detaylar şöyle:

■ Bankalar ve Sigorta Şirketleri: İncelememiz altındaki banka ve sigorta şirketleri için konsolide kar tahminimiz, geçen yılın aynı çeyreğine göre %24, bir önceki çeyreğe göre ise %12 artışa işaret ediyor. Özel bankaların, kamu bankalarına göre hem çeyreksel hem de yıllık bazda daha güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.

Sigorta şirketleri, doğal afet ve kasko segmentlerinde artan hasar oranlarının baskısını hissederken, faiz oranlarındaki artışın yatırım gelirlerine olan katkısı bu baskıyı sınırlı telafi etti. AKBNK, TSKB, ANHYT ve ISCTR, finansal şirketler arasında, en güçlü çeyreklik sonuçları açıklamasını beklediklerimizken, HALKB, VAKBN ve AKGRT’nın ise zayıf yıllık sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.

■ Sanayi ve Hizmet Şirketleri: Sektörler bazında büyük farklılık gösteren Kovid-19 kaynaklı geçen yılın baz etkisi, toplamlar üzerinden değerlendirme yapmayı güçleştirmektedir. Bununla birlikte, yüksek enflasyon, değersiz TL ve tedarik kanalında yaşanan sıkıntılar (yüksek emtia fiyatları, artan lojistik giderleri v.b.) hemen hemen tüm şirketleri etkileyen ve marjları baskılayan ana temalar oldular.

Çelik Üreticileri ve Havacılık şirketlerini dışarıda bıraktığımızda, incelememiz altındaki şirketlerin neredeyse %80’inin yıllık bazda ya yatay ya da daha düşük VAFÖK marjı açıklamasını bekliyoruz.

Ancak, TL’nin EUR&USD sepeti karşısında, geçen yılın aynı çeyreğindeki %16’lık değer kaybına karşılık, bu yıl 3Ç’de yatay bir seyir izlemesi bir çok şirket açısından daha az kur farkı değerleme zararına yol açacağından, net karlılık üzerindeki baskıyı hafifletecektir. Geçen yılki kısıtlamalardan en büyük zararı gören iki sektör “Havacılık” ve “Akaryakıt” sektörlerinin bu yıl, sadece geçen yılın düşük bazı nedeniyle de değil, artan talep ve kapasite kullanım oranları sayesinde güçlü finansallar açıklamasını bekliyoruz.

“Çelik” ve “Petrokimya” sektörleri ise, nihai ürün fiyatlarındaki yüksek seyrin devam etmesinin avantajını yaşamalarını ve marjlarını genişletmelerini öngörüyoruz. Öte yandan, geçen yılın ve bu yılın ilk yarısının gözde büyüyen sektörleri “Otomotiv” ve “Beyaz Eşya”nın ise, zarar etmeseler bile, görece daha az heyecan verici
finansallar açıklamalarını bekliyoruz.

■ ALARK, AYGAZ, EREGL, PGSUS, TAVHL ve THYAO, 3Ç21 finansallarını olumlu beklediğimiz ve sonuçların ardından yıl sonu tahminlerinde revizyon görebileceğimizi düşündüğümüz hisseler olurken, ARCLK, OTKAR veULKER ise bu çeyrek yıllık bazda net karlılıklarında düşüş öngördüklerimiz arasınd

Bankalar – 3Ç21 Kar Tahminleri
2021’in üçüncü çeyreği banka finansalları 26 Ekim itibarı ile açıklanmaya başlayacak. Akbank 26 Ekim’de finansallarını açıklayacak ilk banka olacak.

3Ç21 Temaları: İyileşen net faiz marjı, özel bankalarda güçlü kredi büyümesi, korunan aktif kalitesi. 3Ç21’de takibimizdeki 5 büyük bankanın net karında çeyreksel %12 artış, yıllık
olarak ise %27 artış öngörmekteyiz Sw aplardan arındırılmış net faiz marjlarında TL kredi-mevduat makasındaki yaklaşık 100 baz puan artış ve TÜFE’ye endeksli tahvil portföylerin yukarı yönlü TÜFE ayarlamaları ile beraber 2Ç21’e göre ortalama yaklaşık 60 baz puan bir iyileşme öngörmekteyiz. BDDK’nin destekleyici adımları sayesinde (1 Ekim’e kadar geçerli) aktif kalitesinde bozulma gözlemlemiyoruz.

İhtiyatlılık doğrultusunda Garanti’nin and TSKB’nin bu çeyrekte 200 milyon TL ve 20 milyon TL serbest karşılık ayırmasını bekliyoruz. Komisyon gelirlerindeki güçlü seyir, iyi yönetilen karşılıklar ve faaliyet giderleri de karlılıkları desteklemektedir.

Akbank’ın çeyreklik karlılığını en yüksek arttıran banka olmasını bekliyoruz. TSKB ve ISCTR’nin de çeyreklik karlılık gelişimi olarak öne çıkmalarını bekliyoruz. Akbank, Garanti ve TSKB’nın ise yıllık karlılıklarını en yüksek arttıran bankalar olmasını öngörüyoruz

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar