Ünlü yatırımcı Nouriel Roubini'den Fed tahmini

2008 finansal krizini tahmin etmesiyle bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Bloomberg'e verdiği söyleşide Fed politikaları ve stagflasyon konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2008 finans krizinin en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen mortgage çöküşünü ön görmesiyle ünlü Nouriel Roubini, Fed’in, eğer büyüme yavaşlarsa ve piyasalarda 2018’in dördüncü çeyreğindeki gibi bir satış dalgası gelirse, para politikasını sıkılaştırmasının zorlaşacağını söyledi.

Roubini Macro Associates’in Başkan ve CEO’su Roubini, Bloomberg TV’ye yaptığı değerlendirmede, “Korkacaklar. Varlık alımlarının azaltılmasının tamamlanmasını veya faizleri artırmayı erteleyecekler” dedi.

Roubini, enflasyon hızlanırken büyümenin yavaşladığı durumu işaret eden stagflasyonun “birkaç çeyrek” daha sürmeye hazırlandığını ve ABD’nin çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin gelecek yıl yüzde 3 seviyesinin üzerinde kalacağını belirtti.

Enflasyon ekonomik büyümeye zarar veriyor

Enflasyonun, petrol, kömür ve doğalgaz maliyetlerindeki yükselişlerle birlikte artmaya devam edeceğine ilişkin endişelerin fiyat baskılarının güçlenmesine yol açtığını söyleyen Roubini, tedarik zinciri aksaklıklarının ve işgücü darlığının çekirdek ve manşet enflasyonda önemli bir artışı tetiklediğini ve aynı zamanda ekonomik büyümeye zarar verdiğini sözlerine ekledi.

Goldman Sachs büyüme beklentisini düşürmüştü

Goldman Sachs Group Inc. baş ekonomisti Jan Hatzius, Pazartesi günü yaptığıdeğerlendirmede, “Bu durum merkez bankaları için çok zorlu bir ikilem halinegeliyor. Eğer büyüme yavaşlarsa, Fed güvercin tavrını bırakacak. Yavaşlayan ABD ekonomik büyümesi, Fed’in, varlık alımlarının azaltılma kararının gelecektoplantıda duyurulmasının beklenmesine rağmen, gelecek yıl muhtemelen faizartırımına gitmeyeceği anlamına geliyor” demişti.

Enflasyondan korumalı tahvillere yatırım önerisi

Roubini, güvercin bir Fed ve enflasyonun oynak hale gelmesi durumunda, ABD tahvil faizlerinin, yatırımcıların daha yüksek enflasyon risk primini fiyatlaması ile birlikte, daha da yükselmeye hazırlandığını belirtti.

Yatırımcıların tahvillerin vadesini kısaltarak veya tüketici fiyatlarına endeksli enflasyondan korumalı hazine tahvillerine yatırım yaparak yüksek enflasyon riskine karşı hedge edebileceklerini kaydeden Roubini, altın, metaller, petrol ve altyapıvarlıkları gibi bazı gayrimenkulleri içeren emtianın da fiyat baskıları içinkoruma sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar