Uzmanlar faiz kararını yorumladı

Bloomberg HT’ye konuk olan akademisyenler ve ekonomistler Merkez Bankası'nın Ekim ayı politika toplantısına ilişkin değerlendirmede bulundu. Ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğiliminin belirginleştiği ifade edildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim toplantısında bir hafta vadeli repo faizini sabit tutarak yüzde 10.25 seviyesinde bıraktı. TCMB, geç likidite penceresi (GLP) faizini yüzde 13.25'ten yüzde 14.75'e yükseldi. Merkez Bankası geçen ayki toplantısında politika faizini 200 bp artırmıştı.

TCMB'nin faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiği belirtilirken, ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğiliminin belirginleştiği ifade edildi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu yapmış olduğu değerlendirmede, “İçinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle gerek kur baskısı gerek enflasyon nedeniyle daha makul bir oran açıklanması mümkündü.” dedi. Saltoğlu, bir önceki PPK’da hiç kimsenin beklemediği bir yerde, faiz artışına gidilmesi ve tam tersi olarak faiz oranlarının artırılmasının beklendiği bir noktada oranın sabit tutulmasının iletişim sorununa sebep olduğunu dile getirdi.

Kredi faizleri konusunda beklentilerini paylaşan Saltoğlu, konut satışlarında yaşanan rekor artışın erken indirilen kredi faizlerinin getirisi olduğunu ve önümüzdeki dönemde belli bir oranda kredi faizlerinde artışın görülebileceğini söyledi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutması kararını değerlendirdiği konuşmasında, “TCMB karar metninde gecelik borç verme faiz oranıyla birlikte, geç likidite penceresi arasındaki farkın 150 baz puandan 300 baz puana çıkarıldığını görüyoruz. Bu kararla birlikte faiz koridorunda genişlemeye gidildiği sinyalini okuyoruz.” dedi.

“Direkt politika faizinde güncellemeye gitmek yerine faiz koridorunda güncellemeye gidilmesi iletişim noktasında sorun yaratabilecek bir konu olduğunu düşünüyorum.” diyen Seda Güler Mert, karar metninde ayrıca risklerin sınırlandığına dair bir ifade olduğunu söyledi. “Eylül ayı enflasyon rakamları bizim içinde bir sürpriz oluşturmuştu.” değerlendirmesini yapan Mert, bununla beraber kur geçişkenliğinin hala fiyatlara sınırlı yansıdığını ve risklerin hala yukarı yönlü olduğunu ifade etti.

Bloomberg HT’ye konuk olan diğer bir isim ise TED Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Ünalmış oldu. Ünalmış, Merkez Bankası’nın almış olduğu kararla, bizlere yaşadığımız belirsizlikler sebebiyle faiz oranını sabit tuttuğunu ve ihtiyaç duyulduğunda faiz oranını artırmada politika opsiyonlarının olduğu mesajını verdiğini söyledi.

Salgında ikinci dalganın yaratacağı etkinin ve ABD başkanlık seçimlerinin bu bağlamda faiz kararını etkileyen en önemli iki belirsizlik olduğunu vurgulayan Ünalmış, Merkez Bankası’nın karar metninde yeterince şahin bir duruş sergilememesinin piyasalarda sert bir tepkiye sebep olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Bloomberg HT / Zeynep Bayar

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar