Yabancı borsaya dönmeye başladı

Borsa İstanbul BİST 100 endeksi, ağustos ayındaki performansıyla yılbaşından bu yana olan kaybı telafi etmeyi başardı. Ağustos ayında hisse senedi piyasalarına 500 milyon dolar civarında da yabancı girişi oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul BİST 100 endeksi tarihinin en iyi ağustos ayını geride bıraktı ve yılsonuna göre kaybını sıfırlamayı başardı. 2021 boyunca dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 endeksi temmuz ve ağustos aylarında ise toparlanmaya başladı ve son iki ayı da yükselişle kapattı. Temmuzda yüzde 2,7 yükselen BİST 100 endeksi, ağustosta ise yüzde 5,7 getiri sağlayarak en iyi ağustos ayı kapanışına imza attı. Bu performansta ayın son günlerindeki Jackson Hole toplantısından sonra gelen iyimserliğin yanı sıra ay boyunca TL'de yaşanan toparlanma ve ay boyu süren yabancı para girişi etkili oldu. 

Yarım milyar dolarlık yabancı girişi

Global borsalar arasında ağustosun tartışmasız yıldızı Türkiye borsası oldu. Küresel piyasalarda yıl boyu yaşanan olumlu hava ve kaydedilen rekorlara rağmen Türkiye’ye gelmeyen sıcak para, son dönemde ülkeye girmeye başladı. Türkiye 5 yıllık CDS’i 360’lı seviyelere kadar gerilemeyi başardı. Yapılan hesaplara göre sadece hisse piyasasına ağustos ayında 500 milyon doları aşan bir sıcak para girişi yaşandı.

Bankacılık endeksi kayıpları azalttı

Yabancı girişi en çok da bankacılık endeksinde fark yarattı. Borsa İstanbul verilerine göre ağustos ayında bankacılık endeksi yüzde 11,3 artış sağladı. Ağustostaki bu güçlü performansıyla bankacılık endeksi yılbaşından bu yana olan kaybını da yüzde 13,16’ya kadar çekmeyi başardı. Aslında 5 aydır bankacılık endeksi, BIST 100’den daha iyi getiri sağlama potansiyeli gösteriyor. Bu performansta ise en büyük katkı Garanti Bankası’ndan geliyor. Garanti Bankası 4 ay önceki fiyatına göre yüzde 50 yükselmiş durumda. 

BİST 100 son iki ayı yükselişle tamamladı

Her ayın ilk gününe yükselişle başlayan BİST 100 endeksi ise ayların ilk yarılarında ayakta kalmayı başarsa da ikinci yarılarında düşüş eğilimi gösteriyordu. Ancak bu döngü temmuz ve ağustosta bozuldu. BİST 100 endeksi temmuzda yüzde 2,7 yükseldikten sonra ağustosta yüzde 5,7 getiri sağladı. Ağustos ayındaki yükselişe en büyük katkıyı ise puan olarak Bim Mağazacılık, Garanti Bankası, Şişecam, Akbank ve Koç Holding verdi. Ancak bu yükselişle endeks, yılbaşından beri kayıplarını ancak telafi edebildi. 

Halka arz endeksi bir ayda yüzde 15 yükseldi

Geçen yıldan bu yana gözde olan halka arz endeksinin ise yüksek performansı ağustos ayında da sürdü. Yılbaşından bu yana yüzde 78,1 getiri sağlayan endeks ağustos ayını da yüzde 15,1 yükselişle tamamladı. Üç yeni halka arz edilen şirket de ağustos ayı itibariyle Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Yeni şirketlerden Gen İlaç ağustosta yüzde 34,43, Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yüzde 27,50, Gesan Elektrik yüzde 23,42 yükseliş yaşadı. 

Kaynak: Dünya / Şebnem Turhan

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar