Yabancı faizde değişiklik beklemiyor

Morgan Stanley ve Unicredit Merkez Bankası'nın yarınki toplantısından beklentilerini açıkladı, her iki kurum da faizlerde değişiklik beklemiyor. Unicredit politika faizinin yüzde 17'de kalacağını öngördü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Unicredit TCMB'den yarınki toplantıda bir faiz artışı beklemediklerini, politika faizinin yüzde 17'de kalacağını öngördü.

Kurumun ekonomistleri konuya ilişkin olarak kaleme aldıkları raporda "Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal bir mülakatta Ocak enflasyonunda döviz kurunun birikimli yansımalarının, uluslararası emtia fiyatlarında devam eden artışların ve arz kısıtlarının önemli olduğunu belirtti. Ancak tüm bunlar gelecek birkaç ay daha enflasyonun yükselmeye devam edebileceğini ifade eden Merkez Bankası için sürpriz değil" değerlendirmesine yer verildi.

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerekirse sıkılaşmanın devam edeceği taahhüdü nedeniyle enflasyonda sapma olursa faiz artışını da tamamen dışlamadıklarını belirtti. Raporda "bu yılın ilk yarısında faizleri değiştirmeme tahminimizi koruyoruz. Mayıs ayında başlayacak dezenflasyon süreciyle birlikte yılın ikinci yarısında politika faizinin yüzde 12'ye indirileceğini düşünüyoruz" tahmini yapıldı.

"Şahin tutumu devam edecek"

Morgan Stanley ise konuya dair yayımladığı raporda yarınki toplantıda faiz oranlarında değişiklik beklemediklerini ancak şahin söylemin devam edeceğini öngördü.

Açıklamada "enflasyon hala bankanın hedefinin üzerindeyken ve ekonomik büyüme hala güçlüyken Merkez Bankası'nın 18 Şubat'ta faizleri değiştirmeyeceğini ancak enflasyondaki yukarı yönlü riskler nedeniyle şahin söylemini sürdüreceğini düşünüyoruz." ifadesi yer aldı.

Kurum yakın vadede 100 baz puanlık bir faiz artışı olacağı tahminini de korudu, zamanlamasının belirsiz olduğu, Mart veya Nisan'da faiz artışı olabileceği ifade edildi.

Naci Ağbal'ın Kasım ayındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz 4,75 puan artırılarak yüzde 15 seviyesine çıkarılmıştı. Ağbal'ın Aralık ayındaki ikinci toplantısında 1,5 puanlık artış beklentisine karşın politika faizi 2 puan artırılmış ve yüzde 17'ye çekilmişti. Ocak toplantısında ise TCMB faizi sabit tutarken, uzun süre sıkı duruş sözü vermişti.



Kategoriler Ekonomi
Yorumlar