Yapı Kredi hisse yorumu ve analizi

Ziraat Yatırım, Yapı Kredi Bankası hedef fiyatını 3,95 TL'den 3,15 TL'ye revize ederken, 'AL' önerisini korudu. Raporda hissenin yüzde 35 iskontolu olduğunun altı çizildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Konu ile ilgili raporda şu değerlendirme yapıldı:

"Yapı Kredi Bankası'nın 2020 yılı ilk çeyrek net dönem karı 1.129mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz Banka'nın bu  çeyrekte 1.074mn TL kar elde etmesi yönündeyken, piyasa beklentisi 1.069mn TL idi.

Tahminimizdeki sapmada ticari karın beklentilerimizin  üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Bir önceki çeyrekte Banka 2020  yılına önemli bir sorun bırakmama ve ihtiyatlılık kapsamında çok  yüksek seviyede karşılık gideri yazarak 263mn TL'lik oldukça düşük kar  açıklamıştı. Ek olarak, Banka'nın karı ilk çeyrekte yıllık olarak %9  oranında gerilemiştir.    

Mevduat maliyetlerindeki belirgin düşüş yılın ilk çeyreğinde de  devam ederken, TÜFE endeksli tahvillerden elde edilen getirilerdeki
(304mn TL'den 762mn TL'ye) artışın da etkisiyle net faiz gelirleri %6,7 oranında artarak 3,97 milyar TL'ye yükselmiştir.

Bir önceki  çeyrekte yaşanan yüksek büyümenin getirdiği baz etkisinin yanı sıra  regülasyonların ve kısmen Kovid-19'un etkisiyle net ücret ve komisyon  gelirleri ise %5,9 oranında azalarak 1,42 milyar TL'ye gerilemiştir.

Öte yandan, swap giderindeki düşüş, YP cinsi kredi karşılıkları için  kullanılan korunmaya bağlı olarak 341mn TL'lik ticari zarardan 210mn
TL'lik ticari kara geçilmesi karı desteklerken, operasyonel giderler %14 oranında gerilemiş ve 1,95 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Karşılık giderleri, son çeyrekteki ayrılan çok yüksek karşılıkların  ardından ilk çeyrekte de ihtiyatlılık kapsamında yüksek seyretmeye  devam etmiş ve bir önceki çeyreğe göre yatay kalmıştır. Banka yaklaşık 1 milyar TL'lik ek karşılık ayırdığını belirtmiştir.

Banka'nın net faiz marjı 8 baz puan artarak %4,27 olarak  gerçekleşmiştir.  Banka'nın özsermaye karlılığı ise %10,9 olarak  gerçekleşirken, solo sermaye yeterlilik rasyosu  30 baz puan azalarak
(BDDK'nın geçici düzenlemesi dahil) %17,51 olarak gerçekleşmiştir.

Yapı Kredi Bankası'nın hedef hisse fiyatını, Kovid - 19 salgını  sonrasında yaşanan gelişmelere bağlı olarak tahminlerde yapmış  olduğumuz aşağı yönlü revizyonlarla, 3,95TL'den 3,15TL'ye çekiyoruz.

Ancak, Yapı Kredi hisselerinin 4 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla hedef  hisse fiyatımıza göre %35 oranında iskontoyla işlem görmesine  istinaden daha önceki önceki "AL" önerimizi ise koruyoruz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar