Yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları rekor kırdı

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 11 Aralık işlem haftasında 322 milyon dolar artarak 231,535 milyar dolara çıktı ve son haftada da rekor tazeledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TCMB’nin haftalık verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 11 Aralık işlem haftasında 322 milyon dolar artarak 231,535 milyar dolara çıktı ve son haftada da rekor tazeledi.

Yıl içinde TL’nin kaybına bağlı düzenli yükseliş gösteren döviz mevduat hesaplarındaki alımlar, Temmuz ayında giderek hızlandı. Haziran ayının son haftasında 202,214 milyar dolan olan döviz mevduat hesapları Temmuz sonunda 212,920 milyar dolara yükseldi. Bu yükselişte tüzel kişilerin alımlarında belirgin bir artış olmazken hane halkının talebi ise rekor kırdı.

Temmuz ayı itibariyle hızlanan alımlar Ağustos’ta da artarak sürdü, Eylül’de ise sınırlı satış oldu, ancak Ekim itibariyle alımlar yeniden hızlandı ve son ayda da rekor seviyeler tazelendi.

Döviz kurlarındaki hareketliliğin etkisiyle artan alımlar, Kasım ayında TCMB Başkanı ve Hazine Bakanı’nda değişikliğe gidilmesi, para politikasında sıkılaşmaya gidilmesi ve faiz artırımına karşın tüm hızla devam etti.

Kurda yaşanan düşüşü alım olarak değerlendiren yerleşiklerin hesapları önceki hafta altın hariç 2,3 milyar dolar artmıştı. Son haftada ise 322 milyon dolar arttı, ancak dikkat çekici nokta ise hane halkı son haftada döviz satarken tüzel kişiler ise döviz alımı yapmış, bu da vatandaşın TL faizlerinden faydalanmaya başladığını, şirketlerin ise borç ödemeleri nedeniyle döviz alımı yaptığını gösteriyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar