Yüzde 61 getiri potansiyeli olan hisse

İntegral Yatırım, beklentiyi aşan net kar açıklayan Vestel Beyaz Eşya hisse senedi hedef fiyatını 14,00 TL olarak hesapladı. Raporda, 'Bu mevcut borsa fiyatı olan 8,65’e göre %61 yükseliş potansiyeline işaret ediyor' tespitinde bulunuldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İntegral Yatırım'ın hazırladığı hisse senedi raporunda yer alan detaylar şöyle:

Beklentiyi aşan kar

Şirket, 2Ç22 döneminde 692.9 milyon TL net kâr açıkladı. Piyasa beklentisi 542,7 milyon TL net kar elde edilmesiydi yönündeydi.

Operasyonel giderlerdeki artışa karşın güçlü ciro net karı destekledi. Bununla beraber artan maliyetler marjları negatif etkiledi.

Net kar yıllık bazda %34 artış gösterirken, artan maliyetlerin etkisiyle net kar marjı yıllık bazda 2,6 puan azalış göstererek %9,2 seviyesinde gerçekleşti.

ÇEYREKSEL BAZDA TARİHSEL CİRO REKORLARI DEVAM ETTİ

1Ç22’de kaydedilen tarihsel bazda en yüksek ciro rekoru 2Ç22’de kırıldı ve 7.552 milyon TL ciro elde edildi. 2Ç22 döneminde satış gelirleri yıllık %72,6 artış gösterdi. Artan ürün fiyatları ciroyu destekledi.

Brüt kar yıllık %117,6 artışla 1,5 milyar TL olurken, brüt kar marjı yıllık 4,2 puan artışla %20,1 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK ise yıllık %54 artışla 1,1 milyar TL oldu. FAVÖK marjı da yıllık 1,7 puan azalışla %14 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki çeyrekte %15,8 FAVÖK marjı elde edilmişti.

6 AYLIK SONUÇLAR

Şirket yılın ilk yarısında %77 artışla 13 milyar TL ciro elde etti. Satışlar; adet bazında yıllık %3 daralırken, artan fiyatlar ve kurlarda yükselişin etkisiyle TL bazında %77 artış kaydetti. Toplam satışların %48’i Avrupa ülkelerine, %31’i yurt içine, %22’i ise diğer ülkelere gerçekleşti.

Artan maliyetler marjları baskıladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde %15,3 olan FAVÖK Marjı 2022’nin ilk 6 aylık döneminde %10,3 oldu. FAVÖK yıllık bazda %62,9 artış gösterdi ve 1,9 milyar TL olarak hesaplandı. Bu sonuçlarla birlikte şirketin 6 aylık net dönem karı %53,0 artışla 1,3 milyar TL'ye yükseldi.

2021 yılının ilk yarısında %92 olan kapasite kullanım oranı, 2022 yılının ilk altı ayında %79’a geriledi. Şirketin üretim kapasitesi, devam eden kapasite artırımı programı kapsamında yılın ikinci çeyreğinde çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi üretim kapasiteleri sırasıyla %19 ve %11 oranlarında artış kaydetti.

Yılın ilk çeyreğinde buzdolabı, klima ve termosifon ürünlerinde yapılan kapasite artışlarıyla birlikte Vestel Beyaz Eşya’nın toplam üretim kapasitesi ilk 6 ayda yıllık 13,6 milyon adetten 15,1 adede yükseldi. Şirketin üretim adetleri ise 2022’nin ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %3 daraldı.

NET BORÇ POZİSYONU AZALDI

Şirketin net borç pozisyonu 2021 yılının aynı dönemine göre %97,4 artarken, bir önceki çeyreğe göre %10,3 azalarak bu dönemde 2,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Borçlardaki artışa karşın FAVÖK’teki artış sayesinde net borç/FAVÖK rasyosu geçtiğimiz çeyrek bulunduğu 1 seviyesinden 0,8 seviyesine geriledi. Şirketin faaliyetlerine kıyasla borçluluk oranı sorun teşkil etmiyor. Bununla beraber 30 Haziran 2022 itibariyle şirketin 624,3 milyon TL döviz açığı bulunuyor.

ŞİRKETİN NAKİT DEĞERLERİ ARTTI

Şirketin nakit değerleri 2021 yıl sonuna göre 111,9 milyon TL artarak 224,7 milyon TL oldu. İşletme faaliyetlerinden 464,2 milyon TL nakit girişi sağlandı. Yatırım faaliyetlerinden 2,4 milyar TL nakit çıkışı olurken finansman faaliyetlerinden 2,1 milyar TL nakit girişi oldu.

DEĞERLENDİRME

Vestel’in 2Ç döneme ilişkin finansal sonuçlarını güçlü bulduk. Şirket, azalan satış adetlerine karşın, yükselen ürün fiyatları ve kurlardaki artıştan yüksek ihracatı dolayısıyla olumlu etkileniyor. Şirketin kapasite artırıcı yatırımları ise büyümeyi destekleyici konumda. Bunlarla beraber şirketin ihracatını ağırlıklı olarak Avrupa pazarına yapıyor olması dolayısıyla Euro’daki değer kaybı şirket karlılığı üzerinde negatif yansımaya yol açabilir.

YÜZDE 61 YÜKSELİŞ POTANSİYELİ

Diğer taraftan resesyon endişeleri ve Avrupa’da yükselen faizler şirket satış adetleri üzerinde baskılayıcı olmaya devam edebilir. VESBE için İNA Modelimize söre 12 aylık hedef fiyatımızı 14 TL olarak hesaplıyoruz. Bu mevcut borsa fiyatı olan 8,65’e göre %61 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar