"Zorlu Holding 2020'de yatırımlarına devam edecek"

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Yüngül, 2020'de ertelenmiş yatırımlara başlayacaklarını kaydederek 400 milyon dolar civarında yatırım öngördüklerini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Yüngül, 2020 yılında ertelenmiş yatırımlara başlayacaklarını kaydederek 400 milyon dolar yatırım öngördüklerini söyledi. 2019 yılının zor başladığını ama her geçen gün iyiye gittiğini kaydeden Yüngül, 2019'da hayatı devam ettiren yatırımlar dışında yeni yatırımlar yapmadıklarını belirtti.

Düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Zorlu Holding CEO'su, "2019 yılı için iç piyasada yüzde 10-15 oranında düşeriz diye düşünüyorduk özellikle Vestel ve tekstilin iç pazar satışları yüzde 25-30 oranında düştü. Herkesin yaptığı gibi ihracata saldırdık. Kar etmeyen hiçbir yeri çalıştırmadık. İhracatta bu açığı fazlasıyla kapattık. İhracat da zorlaştı. İspanya'dan mal alıyoruz, 60 günlük sigorta alıyor. Bunu bir anda Avrupa'da sıfıra çektiler. Çin'de 180 gün vadeli alıyorsunuz, 90 güne çektiler. Türkiye'den büyük markalardan akreditif açıyorsunuz, yurtdışındaki bankalar buna garanti vermiyor. Teminat mektupları acayip yüzdelerle arttı. 2019 zor geçti" değerlendirmesinde bulundu.

"FAİZLERİN DÜŞMESİYLE İÇ PİYASADA TOPARLANMA BAŞLADI"

Finansman maliyetlerinin ciddi miktarda arttığını dile getiren Yüngül, "Mevcut hayatı devam ettirecek yatırımlar dışında fazla birşey yapmadık, hep erteledik. Vestel'e zaten yatırım yapmasanız bile en az 150-200 milyon dolar yatırım yapıyorsunuz. Dağıtım bölgelerinde mecburen yatırımlara devam ediyorsunuz. Enerjide de biten projeler dışında
Türkiye'de yeni projelere başlamadık, ağırlıklı olarak yurtdışında başladığımız işler var. Herkes gibi ihracatı Avrupa'ya doğru yönelttik" diye konuştu. 2020 için ertelenmiş yatırımları planlamaya başladıklarını dile getiren Yüngül, faizlerin düşüş trendinde olmasının desteğiyle yatırımlarına hız vereceklerini belirtti.

Yeni yılda kapasite arttırıcı yatırımlara başlayacaklarını bildiren Yüngül, sözlerini şöyle sürdürdü: "2020'de bu yatırımlara başlayacağız. Özellikle maden fiyatlarının çok düşük olmasından dolayı 2019'da pek birşey yapamadık. Ama şu anda hem fiyatlar iyi hem de pil teknolojilerinin hammaddesi olan nikel sulfat, kobal sulfat yatırımınına Aralık ayında başlıyoruz, buraya yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım finansmanı yaptık. Maden yatırımından hem kapasiteyle ilgili hem de ithalatı önleyici yatırımları planladık, bunları da yapacağız. Tekstilde teknolojik tekstil dediğimiz daha katmadeğerli ürünlere yönelmiştik. Bunların da nemalarını almaya başladık. Özellikle ABD pazarında daha fazla büyümeye çalışacağız."
 
2018'de yaklaşık 2 milyar TL tutarında yatırım yaptıklarını kaydeden Yüngül, "Bu sene 400-500 milyon dolarlık yatırım yaparız. Faizlerin düşmesiyle iç piyasada toparlanma başladı. Umarım faizler daha da düşecektir. Enflasyonun da düşme eğilimine girmesiyle ertelenen talepler yeniden harekete geçecektir" değerlendirmesinde bulundu.

ZOREN ZORLU ENERJI ELEKTRIK URETIM A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 5.9
Satış 5.91
Değişim 0.05%
Son Değer 5.91
En yüksek 6.07
En düşük 5.87
Haftalık Değişim 1.8965%
Aylık Değişim -0.6722%
Yıllık Değişim 39.7163%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Şirket Haberleri
Yorumlar