Dış borsalar merkez bankalarına odaklandı

Küresel piyasalar bu hafta yoğun makroekonomik veri trafiği ve merkez bankalarının atacağı adımlara odaklandı. Bu hafta açıklanacak veriler arasında yurtiçinde enflasyon, ABD'de ise cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öne çıkacağını dile getiren analistler, hafta boyunca başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararları olmak üzere merkez bankalarının atacağı adımların takip edileceğini belirtiyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bu hafta açıklanacak veriler arasında yurtiçinde enflasyon, ABD'de ise cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öne çıkacağını dile getiren analistler, hafta boyunca başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararları olmak üzere merkez bankalarının atacağı adımların takip edileceğini belirtiyor. 


ABD


ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan 4. çeyrek GSYH'nın beklentilerin üzerinde yıllık yüzde 2,2 büyümesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi yükseliş eğilimini devam ettirdi. 


Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,45, S&P 500 endeksi yüzde 0,30, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti. 


Analistler, bu hafta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini, bugün imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri trafiğinin takip edileceğini ifade ediyor. 


Avrupa


Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili belirsizliğin kısa vade için de olsa ortadan kalkması ve Ukrayna'da sağlanan ateşkesin ardından piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığı görülüyor. 


Geçen hafta avro/dolar paritesi ABD'de açıklanan verilerin ardından son bir aydır içinde bulunduğu yatay bandı aşağı yönlü kırarak 1,12'nin altına gerilerken, pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. 


Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,66 yükselerek 11.402 puan ile tüm zamanların kapanış rekorunu kırarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,83 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti. Bu hafta perşembe günü açıklanacak ECB ve BoE kararlarının piyasaların odak noktasında olacağını belirten analistler, bugün ise açıklanacak imalat sanayi PMI'ların takip edileceğini kaydediyor. 


Asya 


Asya borsaları Çin'in hafta sonunda faiz indirimi açıklamasının ardından bugün yükseldi.


Çin Cumartesi günü deflasyonla mücadele kapsamında borç verme ve mevduat faizlerini aşağı çekti, ancak bu kararın riskli varlıklar üzerindeki etkisi sınırlı oldu.


MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 0.1 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükseldi. 



Kaynak: Dünya

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar