Eylül'e kadar faiz artırımı olmaz

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre, Fed'in Eylül ayına kadar faiz artırımına gitmesi beklenmiyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre, Fed'in uzun zamandır konuşulan gösterge faizde artırıma gitmesi, yetkililerin ekonominin ilk çeyrekteki yavaşlamasının ardından, enflasyon ve istihdamı artırma çabaları ile birlikte, Eylül ayına kadar gerçekleşmeyecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre, Fed'in uzun zamandır konuşulan gösterge faizde artırıma gitmesi, yetkililerin ekonominin ilk çeyrekteki yavaşlamasının ardından, enflasyon ve istihdamı artırma çabaları ile birlikte, Eylül ayına kadar gerçekleşmeyecek. 


Ekonomistler, Salı ve Çarşamba günü Washington'da bir araya gelecek olan Fed yetkililerinin, ekonomik büyümenin hızını son bir yılın en düşük seviyesine indirebilecek zorlu kış koşullarının ve güçlü doların etkilerini değerlendireceğini kaydediyorlar. New York'ta Standard Chartered Bank'tan Thomas Costerg, "istihdamda geçen ay görülen yavaşlamanın, Fed Açık Piyasa Komitesi2ndeki (FOMC) temkinli duruşa katkıda bulunduğunu kaydetti.


Standard Chartered'ın kıdemli ABD ekonomisti Costerg, "İkinci çeyrekte ekonomik sıçrama için daha fazla işaret görmek istiyorlar," dedi ve "Güçlü dolardan ve petrol yatırımlarındaki düşüşten kaynaklanan zorlukların sürebileceğine ilişkin bazı korkular var" şeklinde görüş bildirdi. 


Bloomberg'in 22-24 Nisan'da düzenlediği ankete katılan 59 ekonomistin yüzde 73'ü, 2006 yılının haziran ayından bu yana yapılacak ilk faiz artırımının Eylül ayında yapılmacağını öngördü. Bu oran Mart ayındaki ankette yüzde 37 seviyesindeydi ve bu ankette ekonomistlerin çoğunluğu Haziran ya da Temmuz'da faiz artırımı bekliyordu. 


Fed geçen ay yaptığı açıklamada, faiz artırımlarında sabırlı olacağı yolundaki taahhüde yer vermedi. Bunun yerine, yetkililer, para politikasında sıkılaştırmaya gitmeden önce, işgücü piyasasında daha fazla iyileşme görmek ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yükseleceğine "makul bir güven" duymak istediklerini söylediler. 


Kaynak: BloombergHT

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar